National

BNR o sa ia o decizie ISTORICA

Publicat: 11 sept. 2014
1
BNR ar putea reduce dobanda cheie la 3%, un nou minim istoric, pe fondul incetinirii inflatiei care impune luarea unor masuri de stimulare a economiei, potrivit unei analize a economistilor Erste Bank.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale, la 3%, in sedinta 30 septembrie, intrucat incetinirea inflatiei din luna august impune luarea de masuri de stimulare a economiei nationale, potrivit unei note emise miercuri de grupul Erste, scrie Mediafax.
Grupul Erste isi mentine estimarea pentru o rata a inflatiei de 2% in Romania la finalul anului, desi in luna august cresterea anuala a preturilor de consum a scazut la 0,84%.

Citeste si: De ce este mai buna scaderea CAS decat reducerea TVA

Erste considera ca BNR va reactiona in sensul luarii unor noi masuri de stimulare a economiei, intrucat inflatia se afla cu mult sub tinta, iar economia a intrat in recesiune tehnica la finalul celui de-al doilea trimestru.
La inceputul lunii august, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa scada dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara ca prognoza de inflatie ofera spatiu pentru o noua reducere dobanzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul international si de fluxurile de capital, dupa experienta ultimelor luni, in care criza din Ucraina a suprins prin intrari mari de capital in Romania.
BNR a redus inca o data, in luna august, prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Citeste si:Ioana Petrescu: Guvernul sustine reducerea cotei de impozit pe constructii de la 1,5% la 1%

 
Adauga un comentariu