Sanatate

Boala ce afectează cât mai multe tinere, anexita: Simptome, complicații și tratament

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boala ce afectează cât mai multe tinere anexita Simptome complicații și tratament
Dacă există riscul de a avea anexită, simptomele fiind evidente, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră despre testare

Când vorbim despre boala inflamatorie pelvină sau anexita, simptomele ei apar cel mai adesea la femeile active sexual, în urma unei infecții la nivelul sistemului reproducător.

Potrivit medicilor, una dintre cinci femei ce au experimentat boala inflamatorie pelvină suferă de infertilitate și mai mult de un sfert dintre femeile cu anexită ajung să facă astfel de infecții repetat.

Dacă adesea se precizează că anexita este produsă de temperaturile scăzute și expunerea femeii la acestea, în realitate acest mit este demontat de către medici. Cu toate acestea, expunerea la frig atunci când deja pacienta se confruntă cu o astfel de afecțiune poate agrava simptomatologia și poate determina prezența mai acută a durerii.

femeie ce sufera de dureri abdominale
Anexita este un proces inflamator care afectează organele feminine din pelvis

Cum recunoaștem anexita – simptome frecvente

De regulă, anexita apare ca urmare a unei infecții contractate pe cale sexuală. Vinovate sunt, cel mai des, infecțiile cu Chlamydia și Gonoreea. Mult mai rar, se poate întâmpla ca flora vaginală să se înmulțească și să migreze spre ovare, trompe sau uter, ducând la apariția acestei afecțiuni.

Cu toate că nu ne putem baza pe o simptomologie bine stabilită, există totuși unele simptome fiziologice des întâlnite sunt secreție vaginală abundentă, cu un miros urât, sângerări anormale, între ciclurile menstruale, dificultate la urinare, însoțită adesea de durere, sângerări și durere în timpul/după actul sexual, durere abdominală și pelvină, febră, însoțită uneori de frisoane, disconfort intestinal, stări de vomă/decartări.

Anexita se poate recunoaște și după schimbările psihice și comportamentale, modificări de dispozitie, repulsie față de partener, iritabilitate excesivă, apetit sexual scăzut.

Consultul ginecologic, însoțit de analiza secreției vaginale și ecografia transvaginală sunt indicate a fi efectuate anual, fie că avem sau nu simptome care să ne îngrijoreze.

abdomen feminin infasurat intr-un prosop galben
Boala inflamatorie pelvină poate provoca și complicații, lăsată netratată sau tratată necorespunzător

Complicațiile anexitei

Boala inflamatorie pelvină poate provoca și complicații, lăsată netratată sau tratată necorespunzător. Aceasta determină durere, dar mai ales blocarea trompelor uterine. Femeia poate face abces la nivelul ovarelor sau trompelor, iar acest lucru poate determina o infecție destul de puternică.

Adesea, se constată că femeile ce suferă de boală inflamatorie pelvină pot suferi de sarcini extrauterine, acest lucru fiind cauzat de formarea de aderențe și țesut cicatriceal în zona trompelor uterine. Ori de câte ori femeia ajunge să aibă o sarcină extrauterină, se va ajunge de urgență la medic, riscul fiind major.

Afectarea organelor genitale și abcesele conduc în cele din urmă la infertilitate, lucru deloc dorit de parteneri.

cuplu de tineri, test de sarcina
Cu cât infecția este tratată mai târziu, cu atât crește riscul de probleme pe termen lung, cum ar fi infertilitatea

Ce tratamente recomandă medicii pentru a scăpa de anexita

Anexita poate fi tratată, dar persistă adesea efectele infecției de la bază. Cu cât infecția este tratată mai târziu, cu atât crește riscul de probleme pe termen lung, cum ar fi infertilitatea.

Antibioticele pot fi indicate pentru infecție, ca parte din tratamentul anexitei. Pot fi prescrise două sau mai multe antibiotice. Acestea pot fi administrate sub formă de pastile, injectabil sau intravenos. Spitalizarea poate fi recomandată în cazul în care diagnosticul nu este clar, dacă femeia este gravidă, dacă sunt necesare antibiotice intravenos sau dacă simptomele sunt severe.

Dacă anexita este cauzată de o infecție cu transmitere sexuală este necesar și tratamentul partenerilor sexuali. Trebuie să se evite contactul sexual până când tratamentul este finalizat și se obține un rezultat negativ al testului.

Dacă boala nu este tratată, poate duce la infertilitate, sarcină ectopică (în cazul în care sarcina începe să se dezvolte în trompele uterine și nu în uter) sau durere cronică.

Dacă există riscul de a avea anexită, simptomele fiind evidente, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră despre testare. Socilitați și ca partenerul sexual să fie testat. Acest lucru poate împiedica răspândirea infecției și posibila reapariție a anexitei.

doua tablete de medicamente, pastile
Adesea, se constată că femeile ce suferă de boală inflamatorie pelvină pot suferi de sarcini extrauterine, acest lucru fiind cauzat de formarea de aderențe și țesut cicatriceal în zona trompelor uterine

 

Adauga un comentariu