Sanatate

Boala de reflux gastroesofagian: Cum să scapi ușor de arsurile gastrice

Publicat: 22 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Viața agitată și mâncatul pe fugă face ca tot mai mulți oameni să se plângă de faptul că suferă de boala de reflux gastroesofagian. Aceasta este o afecţiune care apare atunci când conţinutul gastric acid urcă în esofag, provocând senzaţii neplăcute şi sau complicaţii.

Boala de reflux gastroesofagian este frecventă în țările dezvoltate și reprezintă cea mai des întâlnită tulburare de tract digestiv superior. Mulți dintre pacienți au simptome blânde și de aceea nu merg să consulte medicul, astfel încât prevalența exactă nu este cunoscută.

grafica persoana care sufera de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian: Care sunt principalele cauze

Cauzele bolii de reflux gastrosofagian care determină ineficienţa mecanismului antireflux sunt de ordin fiziologic și de ordin mecanic.

Cele de ordin fiziologic sunt scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior și scăderea motilitaţii gastrice cu întârzierea golirii gastrice.

Scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior poate fi redusă de factori medicamentoşi, precum anticolinergice, aminofilina sau nitriţii, alimentari, precum ciocolata, grăsimile, citricele, sucul de roşii sau ceapa, cafeaua, fumatul și consumul de alcool.

Cauze de ordin mecanic sunt hernia hiatală, creşterea presiunii intraabdominale care duce la lărgirea hiatusului diafragmatic, lărgirea unghiului His, situat între esofag şi stomac, relaxarea pensei diafragmatice și sclerodermia.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi determinată de creşterea frecvenţei refluxului, creşterea duratei refluxului sau efectul agresiv al conţinutului gastric pe mucoasa esofagiană.

grafica persoana care sufera de reflux gastroesofagian

Simptomele boală de reflux gastroesofagian

Principalele simptome care apar în cazul bolii de reflux gastroesofagian sunt senzația de arsură în capul pieptului, mai des după fiecare masă, apariția eructațiilor, adică eliminarea pe cale bucală a gazelor din stomac și regurgitațiilor, adică întoarcerea fără efort a conținutului gastric/esofagian în gură, resimțită de pacient ca un gust acru sau amar.

Alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi apariția durerii retrosternală, greață, vărsătură, tuse seacă, arsuri bucale sau răgușeală.

În cazul în care boala de reflux gastroesofagian nu este tratată se poate ajunge la complicații grave precum ulcerații, stenoze sau sângerări.

grafica persoana care sufera de reflux gastroesofagian

Tratamente pentru arsurile gastrice

Persoanelor care suferă de boala de reflux gastroesofagian medicul le poate prescrie antiacidele care neutralizează acidul gastric, precum Rennie sau Maalox, medicamente care reduc producția de acid, precum Ranitidina și Famotidina, medicamente care blochează producția de acid, precum Omez, Nexium și Controloc sau medicamente care întăresc sfincterul esofagian inferior si care favorizeaza golirea mai rapidă a stomacului, precum Metoclopramid sau Domperidona.

În plus, medicul va recomanda schimbarea stilului de viață prin renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, consumul unor porții mai mici de mâncare și evitarea așezării în poziția culcat în primele 3 ore după ce ai mâncat.

grafica persoana care sufera de reflux gastroesofagian

În cazurile grave se poate ajunge la intervenție chirurgicală antireflux, care poate fi fundoplicatura laparoscopică sau procedeul chirurgical bariatric.

Prin fundoplicatura laparoscopică se consolidează sfincterul esofagian inferior prin realizarea unei valve din pereții stomacului înfășurați în jurul esofagului terminal.

Bypass-ul gastric este folosit în cazul situației unor leziuni esofagiene avansate sau dacă refluxul este întreținut de o greutate corporală mare. Intervenția chirurgicală bariatrică de tipul gastric bypass Roux-en-Y se efectuează pe cale laparoscopică.

Pentru boala de reflux gastroesofagian există și mai multe remedii naturiste, precum bicarbonatul de sodiu, alimentele fermentate, ceaiul sau muștarul.

Adauga un comentariu