Boli si tratamente

Boala fibrocistica mamara. Simptome, cauze si tratament

Publicat: 16 feb. 2015
7

Boala fibrocistica mamara sau mastoza fibrochistica nu este practic o boala ci, mai degraba, o stare a sanului si reprezinta cea mai frecventa leziune benigna mamara. Aceasta se manifesta prin aparitia unor chisturi, obicei intre 20 si 50 de ani, originea acestora fiind legata de producerea de hormoni in diferitele faze ale ciclului.

Afectiunea este intalnita cu o frecventa de aproximativ 10% daca ne raportam la chisturile detectabile clinic si de 40% daca ne raportam la statisticile ultrasonografice (adica aproape una din doua femei din lume prezinta modificari ecografice compatibile cu acest diagnostic). De obicei, aceste chisturi intereseaza ambii.

Simptomele mastozei fibrocihistice
Boala se manifesta prin:
– aparitia unei mase tumorale (chistice) nedureroase la nivelul unuia sau a ambilor sani (cel mai frecvent in cadranul supero-extern) care poate disparea sau diminua dupa menstruatie;
– durere indeosebi premenstruala la nivelul unuia sau cel mai frecvent a ambilor sani
– mai rar, aparitia unei secretii mamelonare.

Primele semne ca suferi de mastoza fibrochistica

Cauzele mastozei fibrochistice
Cauzele bolii fibrochistice se gasesc activitatea endocrina a ovarelor. Datorita cresterii hormonilor estrogen si progesteron pe parcursul ciclului menstrual, apare congestia vaselor de sange la nivelul glandei mamare, expansiunea ductelor si alveolelor si proliferarea celulara. Tesutul mamar retine fluide si creste in dimensiuni.

Dupa menstruatie procesul este reversibil. De a lungul anilor aceste fluctuatii produc arii dense de tesut fibros. Apar multiple chisturi mici si mastodinii (durere la nivelul sanilor) de intensitate crescanda spre varsta de 30 de ani. Chisturile mai mari apar de obicei dupa 35 de ani. Toate acestea dispar dupa menopauza.

Ingrijire si tratament
Femeile diagnosticate cu mastoza fibrochistica trebuie sa-si monitorizeze periodic sanii. Foarte importante sunt auto-examinarea si ecografiile sau mamografiile.

Nu exista tratamen specific pentru boala fibrochistica. Cu toate acestea, in special pentru a ameliora unele simptome suparatoare, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente analgezice si, uneori, produse sub forma de gel, pe baza de progesteron, care sunt aplicate local.

Remedii naturiste pentru mastoza fibrochistica

Doar in cazul in care nodulii se dovedesc foarte suparatori, se poate trece la drenarea lichidului sau se poate interveni chirurgical pentru indepartarea acestora.

Adauga un comentariu