Secretele istoriei

Boala legionarilor

Publicat: 18 ian. 2015
3

Legioneloza este o boala infectioasa potential mortala cauzata de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella.

Peste 90% din cazurile de legioneloza sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care traieste la temperaturi de 25–45 °C, cu o temperatura optima la circa 35 °C.

Legioneloza ia doua forme distincte:

Vezi si Ciuma- Boala care a schimbat cursul istoriei

    Boala legionarilor, denumita si „febra legiunii”,este forma mai grava a infectiei, care produce pneumonie.
    Febra Pontiac este cauzata de aceeasi bacterie, dar produce o afectiune respiratorie mai usoara, fara pneumonie, asemanatoare gripei.

Vezi si BOALA secolului XVI face din nou RAVAGII

Boala legionarilor isi trage numele din iulie 1976, cand a avut loc o epidemie de pneumonie in randul participantilor la o conventie a organizatiei Legiunea Americana la Philadelphia. La 18 ianuarie 1977, agentul generator al bolii a fost identificat, bacteria nou descoperita fiind denumita Legionella. Unele persoane se pot infecta cu legionella fara a avea vreun simptom, sau cel mult simptome usoare.

Epidemiile de boala legionarilor au parte de atentie deosebita din partea mass-media. Aceasta boala apare, insa, cel mai frecvent, sub forma de cazuri izolate neasociate cu vreo epidemie. Cand au loc epidemii, aceasta se intampla vara sau la inceputul toamnei, desi pot aparea cazuri in orice perioada a anului. Rata deceselor din cauza bolii legionarilor s-a inscris intre 5% si 30% in timpul diverselor epidemii. NIH si Biblioteca Nationala de Medicina a SUA estimeaza ca rata deceselor pacientilor care contacteaza boala in spital se apropie de 50%, mai ales daca tratamentul cu antibiotic incepe tarziu. Majoritatea infectiilor apar la persoane de varsta inaintata.

Adauga un comentariu