National

Boala profesionala la una din sectiile de confectii din Pascani

Publicat: 24 mart. 2001

•O femeie s-a imbolnavit dupa ce a confectionat pentru italieni cateva salopete

La sfarsitul saptamanii trecute, o confectionera de la sectia pascaneana a SC IASIM COOP SA Iasi a fost nevoita sa se interneze in spital in urma unor dureri insuportabile la gat. Ana-Maria Stefan (44 de ani) spune ca la inceput a avut mancarimi de piele, apoi au aparut durerile in gat care, ulterior, i-au afectat vorbirea. Datorita acestui fapt, femeia a consultat un doctor care i-a recomandat internarea de urgenta in spital. Femeia a fost internata marti seara la Clinica Dermatologica a Spitalului „Sf. Spiridon” cu diagnosticul „eritem polimorf”. Ea sustine ca a inceput sa se simta rau de sambata trecuta, dupa ce s-a intors de la serviciu. „A inceput sa ma usture in gat si sa ma manance mainile, inca de la serviciu, unde lucram la confectionarea de salopete dintr-un material bleumarin adus din Italia. Pentru ca a inceput sa ma arda fata din ce in ce mai tare si au aparut bube in gura, pe gingii si pe limba, luni m-am dus la doctor, care m-a trimis la policlinica. De acolo am fost trimisa la Iasi. Timp de patru zile nu am putut sa mananc nimic, de abia astazi (n.r. – vineri) am inceput sa ma simt mai bine”, ne-a declarat femeia care sustine ca si colegele ei prezinta aceleasi simptome, dar mai diminuate.
Sectia de confectii din Pascani a firmei IASIM COOP are 60 de salariate care si ele acuza periodic astfel de mancarimi ale pielii. „Zilele trecute mi-au aparut eruptii pe piele si mancarimi. Cred ca este de la acest material care mi se pare ca prezinta o substanta ce provoaca mancarimi”, a declarat una dintre muncitoarele nemultumite de conditiile in care lucreaza.
„Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca eritemul este provocat de diferiti coloranti sau materiale textile. Pacienta se simte mult mai bine decat la internare si saptamana viitoare va fi externata”, ne-a declarat dr. Daciana Branisteanu, medicul care o are in supraveghere pe Ana-Maria Stefan.
Cele 60 de salariate de la sectia pascaneana lucreaza echipamente de protectie (salopete) pentru o firma din Italia ce livreaza si materia prima. Angajatele sunt de parere ca in ultima perioada au avut probleme de sanatate din cauza acestui material. „Eu nu am avut astfel de probleme. Stiu de faptul ca mai multe fete au avut mancarimi de piele, iar Ana Stefan, de multe ori imi spunea ca o doare gatul, in care are si puroi. Nu pot sa-mi dau seama daca din cauza materialului avea aceasta durere, deoarece ea este singura cu astfel de probleme”, ne-a explicat Anica Nistor, maistru croitor la sectia Pascani.
Salariatele afirma ca in sectia unde isi desfasoara activitatea miroase urat, este mult praf, iar vopseaua de pe materialul de croit este principalul factor ce a provocat aceste necazuri. „Aproape de fiecare data cand primim materia prima de la Iasi, in special cand lucram cu material de culoare inchisa (bleumarin), tusim, ne ustura ochii, iar din cauza mirosului urat respiram greu”, au mai precizat muncitoarele.
In urma informarii facute catre conducerea unitatii, aceasta a trimis 60 de litri de lapte. In schimb, salariatele afirma ca este insuficienta cantitatea de lapte si ca este pentru prima data cand sefii societatii fac astfel de gesturi caritabile, mai ales ca si conditiile de munca sunt neprielnice, iar astfel de masuri ar fi trebuit aplicate mai de mult.
Afectiunea depistata femeii internate face parte din manifestarile alergice. In acest caz, alergia s-a manifestat prin eruptii la nivelul mainilor si a cavitatii bucale. Eritemurile apar in general primavara si pot fi provocate de diferite infectii virale, herpesuri, consumul unor anumite medicamente sau streptococi. In cursul serii de ieri, medicii au constatat, in urma examenelor de laborator a exudatului faringian prelevat de la bolnava, prezenta streptococului betahemolitic (una din presupusele cauze de imbolnavire), care este raspunzator de producerea eritemului.
Alertati de faptul ca mai multi angajati acuza aceleasi simptome, reprezentantii firmei au contactat partea italiana, cea care a furnizat materia prima, motivatia furnizata de acestia fiind cantitatea prea mare de otet cu care a fost tratat materialul textil.

Sorin URSAN
Cristian DONOSEloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit