Boli si tratamente

Boala sarutului, cauze si tratament

Publicat: 19 ian. 2011

Mononucleoza infectioasa sau „boala sarutului” este o boala provocata de virusul Epstein-Barr. Afectiunea este foarte contagioasa si apare, de regula, la adolescenti sau tineri.

Simptome
Virusul se transmite prin sarut, dar se mai poate transmite si prin transfuzie sanguina. Odata intrat in organism, se instaleaza pe ganglioni unde va ramane toata viata. Boala debuteaza adesea printr-o oboseala puternica si febra de 38 de grade. Aceasta evolueaza sub forma unei faringite sau sub forma unei angine cu dureri la inghitire, cu inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului si umflarea pleoapelor.

Diagnostic si tratament
Pentru a pune un diagnostic corect, medicul trebuie sa preleveze o proba a secretiilor din gat. Aceasta, alaturi de testele de sange sunt suficiente pentru a avea o certitudine.

In general mononucleoza nu este grava si dispare de la sine dupa aproximativ sase saptamani. Nu exista un tratament specific, de regula, medicul va recomanda repaus si medicamente antiinflamatorii. Daca suferi de mononucleoza infectioasa renunta la sporturile solicitante cel putin doua luni pentru a evita o ruptura splenica.

Posibile complicatii
Complicatiile sunt rare, dar pot fi foarte grave. Cea mai grava este ruptura splenica. Ficatul, sistemul nervos pot fi si ele tinta unor complicatii (hepatita, meningita, anemie hemolitica). De altfel, virusul Epstein Bar sta si la originea Limfomului Burkitt, un tip de cancer care se formeaza in globulele albe. Acest limfom este rar in Occident, dar frecvent in Africa. 

Citeste si: 

Sarutul arde calorii si intareste imunitatea. Vezi care sunt si celelalte efecte asupra sanatatii loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit