Sanatate si frumusete

Boala „silentioasa” care distruge oasele. Multi nu stiu ca o au si o descopera in faze avansate

Publicat: 28 mart. 2018

Numita si "maladia silentioasa", osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evolueaza fara simptome pana in stadiile avansate, cand pacientul incepe sa resimta diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicatiile acestei afectiuni. Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticata si subtratata. In acest context, specialistii recomanda persoanelor trecute de 45 de ani masurarea mesei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, soldului si al antebratului – principalele locuri in care apar primele modificari produse de osteoporoza.

"In primii 20 de ani de viata predomina procesul de formare de tesut osos, astfel ca in jurul varstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masa osoasa. Dupa varsta de 35 de ani, osul pierde incontinuu din substanta sa. Pierderea progresiva a masei osoase poate fi extrem de periculoasa pentru persoanele care nu au atins in prealabil o densitate osoasa crescuta sau daca pierderea osoasa este rapida, crescand riscul de fracturi", explica dr. Cristian Tautu, medic specialist in medicina de familie, pentru doctorulzilei.ro.

Potrivit dr. Tautu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, in timp ce fractura de femur este cea mai severa, necesitand de multe ori internarea de urgenta si interventie ortopedica de corectie. Mai mult, fracturile de sold sunt cu atat mai serioase cu cat afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor, generand si un risc crescut de deces la varste inaintate.

Osteoporoza duce la scaderea in inaltime, la deformari ale toracelui si ale abdomenului si afecteaza in procent mai mare femeile, aflate de obicei la menopauza. Din fericire, este o boala care poate fi prevenita prin incetinirea procesului de pierdere osoasa, prin evitarea factorilor de risc si, mai ales, prin dobandirea unei mase osoase cat mai mari pana la varsta de 30 de ani.loading...

Adauga un comentariu