Magazin

„Boala somnului”, misterioasa afectiune care transforma oamenii in statui vii

Publicat: 10 feb. 2018
1

"Boala somnului" a aparut la scurt timp de la incheierea Primului Razboi Mondial si a afectat milioane de persoane din intreaga lume. Se crede ca din cauza acestei afectiuni, cunoscuta si ca letargia encefalica, ar fi murit aproximativ 1 milion de persoane, in timp ce altii s-au tranformat in "statui vii".

Majoritatea cazurilor au aparut la cateva luni de la terminarea Primului Razboi Mondial, insa se crede ca epidemia ar fi inceput mai devreme, in 1915-1916. Initial, principala cauza a bolii a fost considerata iperita, un agent chimic utilizat in timpul razboiului.

O desscriere a misterioase boli a fost data de neurologul din Viena Constantin von Economi. ”Ne confruntam cu un timp de afectiune a somnului care are un parcurs neobisnuit de lung. Primele simptome sunt in general acute, dureri de cap si indispozitie. Apoi apare o senzatie de somnolenta, deseori asociata cu delir. Delirul si somnolenta pot duce la moarte in cateva saptamani sau se poate tranforma in coma", scria von Economi, potrivit descopera.ro.

Odata cu trecerea anilor, „boala somnului” a inceput sa se propage si a afectat oameni de toate varstele. Simptomele: dureri de cap, febra, senzatie de oboseala si secretii nazale. Adica asemanatoare cu cele ale gripei.

Cazurile de oameni care sufereau de „boala somnului” au inceput sa se diminueze in urmatorii 10 ani, insa virologul John Oxford a sustinut ca afectiunea nu a disparut inca. Inca un caz a fost inregistrat in anul 1993, la o tanara care s-a recuperat in cativa ani.

Adauga un comentariu