Magazin

„Boala tineretii”. Atentie la simptome!

Publicat: 31 oct. 2011
1

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, cauzata de o bacterie. Aceasta afectiune frecventa poate aparea la orice varsta si are un singur tratament: interventia chirurgicala, de aceea nu trebuie neglijate simptomele. Apendicele este un diverticul, mai precis o excrescenta a intestinului gros la nivelul cecumului, de aproximativ 9 cm. Apendicita acuta poate surveni la orice varsta, insa frecventa cea mai mare este intre 10-30 ani, motiv pentru care a fost denumita si „boala tineretii”. In aparitia apendicitei acute, elementul patogenic determinant este cel infectios, care gaseste conditii de dezvoltare din cauza structurii anatomice a apendicelui, ce constituie un saculet cu continut bacterian, constipatiei cronice, parazitilor (oxiuri, ascarizi, tenie) sau a infectiilor generale (gripa etc.). Cele mai frecvente simptome care apar cand suferi de apendicita sunt durerile abdominale, greata, varsaturile si lipsa poftei de mancare. In cazurile mai grave pot aparea febra, frisoanele si diareea. In privinta durerii, trebuie mentionat ca, la debutul bolii, aceasta este localizata in regiunea periombilicala si epigastrica, iar mai apoi, dupa cateva ore, in caz de agravare a bolii, in fosa iliaca dreapta. Contractia musculara la nivelul fosei iliace drepte este semnul cel mai sigur de apendicita acuta.
 
Apendicita, dificil de diagnosticat
 
Diagnosticul apendicitei nu este intotdeauna usor de pus, mai ales la copii, varstnici sau femei insarcinate, pentru ca exista numeroase afectiuni cu simptome similare apendicitei. Totusi, deoarece apendicita se poate agrava intr-o perioada scurta, se recomanda consultarea imediata a unui medic daca sunt prezente simptomele de mai sus. Tratamentul este mult mai usor daca apendicele nu s-a rupt. La majoritatea persoanelor, apendicele nu se rupe decat dupa cel putin 24 ore de la aparitia simptomelor.
 
Laparoscopie sau interventie traditionala?
 
Interventia chirurgicala in caz de apendicita poate fi efectuata intr-unul din cele doua metode existente la ora actuala: prin laparoscopie sau prin metoda clasica. Se pare ca inca nu se poate da un raspuns cert despre care din cele doua metode este cea mai buna, ramanand la alegerea persoanei in cauza. Interventia laparoscopica consta in trei sau patru taieturi mici sau incizii, pe cand apendicectomia traditionala consta intr-o singura incizie, mai mare. Cea mai periculoasa complicatie este peritonita. Ea apare in urma ruperii apendicelui inflamat si imprastierii puroiului in cavitatea abdominala. Durerea se generalizeaza in abdomen, voma este constanta, iar febra atinge 40 grade. In acest caz, interventia chirurgicala se impune de urgenta. (sanatatea ta.com)

Adauga un comentariu