News Flash:

Bodu pune poprire pe conturile CET Iasi SA

4 Noiembrie 2005
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
•Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca pune poprire pe conturile SC CET Iasi SA pentru a recupera datoriile societatii fata de Termoelectrica SA •Conducerea termocentralei crede ca este vorba despre cei 1.037 miliarde lei vechi (103,7 milioane RON) de care SC CET Iasi SA a fost scutita in 2002, cand a trecut in subordinea Consiliului Local •Pe de alta parte, parlamentarii PD Dan Carlan si Petrica Movila sustin ca statul vizeaza numai recuperarea unei datorii de 3.990,96 lei noi

Indiferent daca si-au platit sau nu facturile la caldura, iesenii s-ar putea afla in situatia de a se incalzi la flacara aragazului. Aceasta deoarece Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), condusa de controversatul Sebastian Bodu, a anuntat ca pune poprire pe conturile SC CET Iasi SA pentru a recupera datoriile societatii fata de Termoelectrica SA. Dupa ce au primit instiintarea de la ANAF, atat conducerea municipalitatii iesene, cat si cea a SC CET Iasi SA au spus ca este vorba despre o datorie veche de circa 1.037 miliarde lei vechi (103,7 milioane RON) de care termocentrala ieseana a fost scutita de fostul Guvern in anul 2002, cand a trecut in subordinea Consiliului Local. Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA, este ingrozit de faptul ca ANAF ar putea bloca conturile unitatii pe care o conduce. "Refuz sa ma gandesc la posibilitatea ca noi sa platim aceasta suma. La data desprinderii de SC Termoelectrica SA, prin protocolul incheiat intre aceasta societate si Consiliul Municipal Iasi, s-a prevazut ca datoriile inregistrate de fosta Sucursala Electrocentrala Iasi, actuala SC CET Iasi SA, sa fie anulate", a declarat Dorin Ivana. Acesta a reamintit ca, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 91 din 2004, datoriile de 1.037 miliarde lei (103,7 milioane RON) preluate de fostul AVAS (Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului), actualul ANAF, urmau sa fie anulate. Primarul municipiului Gheorghe Nichita a declarat, de asemenea, ca iesenii nu trebuie sa plateasca aceasta suma. "Datoriile acestea au ramas din perioada in care gestiunea financiara a centralei iesene era asigurata de la Bucuresti. Nu ni se poate impune sa preluam numai obligatiile financiare. In acea perioada au fost obtinute si venituri pe care nu le-am administrat noi", a declarat Gheorghe Nichita. Acesta a mai spus ca a trimis adrese catre Radu Prisacaru, prefectul Iasului, si catre parlamentarii de Iasi, in care le cerea acestora sa faca diligentele necesare catre Guvern pentru suspendarea actiunii de poprire.

O iarna in frig?

Conditia impusa de catre Guvern, pentru anularea acestor datorii, era ca SC CET Iasi SA sa elaboreze si sa implementeze un plan de restructurare a unitatii. Conducerea SC CET Iasi SA a precizat ca in aceasta perioada unitatea deruleaza deja actiunile prevazute in programul de restructurare, program ce vizeaza reducerea pierderilor in sistemul de termoficare. Daca vor fi blocate conturile unitatii, programul va fi oprit in totalitate din cauza lipsei resurselor financiare. In raspunsul scris inaintat catre ANAF mai este precizat ca, daca poprirea va fi pusa in aplicare, SC CET Iasi SA va fi pusa in imposibilitatea de a continua activitatea, situatie in care marea majoritate a populatiei municipiului Iasi va fi lipsita atat de caldura, cat si de apa calda. Practic, furnizorul iesean de energie termica ar fi in imposibilitatea de achizitiona combustibilul necesar iernii 2005-2006. Mai mult, in conditiile infiintarii popririi, SC CET Iasi SA nu si-ar putea respecta nici obligatiile asumate prin contractele de credite externe garantate de stat, pentru finantarea achizitiilor de combustibili din anii anteriori. Pana la sfarsitul anului 2005, SC CET Iasi SA are de platit 2,6 milioane dolari SUA, iar in 2006 vor fi de platit 6,4 milioane dolari SUA. La aceste sume se adauga si dobanzile aferente.

Situatie diferita?

Pe de alta parte, aseara tarziu, parlamentarii democrati Dan Carlan si Petrica Movila au trimis la redactie o serie de comunicate de presa in care aratau ca sefii municipalitatii si cei ai SC CET Iasi SA au inteles gresit adresa trimisa de ANAF. Acestia sustin ca statul vizeaza numai recuperarea unei datorii curente de 3.990,96 RON. "Noi, parlamentarii democrati Dan Carlan si Petrica Movila, ne-am petrecut trei ore alergand prin Bucuresti intre sediile diferite ale ANAF pana cand am ajuns la dosarul cu pricina si la functionarii care il instrumenteaza. Am cazut de acord cu conducerea ANAF asupra faptului ca suma istorica de 1.037 miliarde lei vechi nu face obiectul executarii silite, ci numai obligatiile curente ale CET Iasi catre Termoelectrica, si anume circa 3.990 RON", se arata intr-un comunicat de presa trimis la redactie de parlamentarii Dan Carlan si Petrica Movila.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015595 (s)