Titlurile zilei

Bogații din zona Copou rup bolizii în craterele Primăriei Iași! Pe strada George Coșbuc, pietonii nu pot circula pe trotuare – FOTO

Publicat: 11 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bogații din zona Copou rup bolizii în craterele Primăriei Iași Pe strada George Coșbuc pietonii nu pot circula pe trotuare - FOTO
Cratere, trotuare lipsă, dar și nepăsarea Primăriei Iași întregesc tabloul sinistru al unei străzi parcă bombardate, aflată în cea mai căutată zonă din Iași

Strada George Coșbuc din municipiul Iași se află în contrast cu vilele somptuoase construite în zonă în ultimii ani. Traficul pe arteră este destul de intens, deoarece face legătura cu bd. Carol I, din Copou. Pe o distanță de câteva sute de metri, șoferii trebuie să facă slalom printre gropi adânci. Pietonii sunt nevoiți să meargă pe mijlocul străzii

O arteră din municipiul Iași arată ca după bombardament. Pe strada George Coșbuc din Copou, situată la câțiva pași de stadionul „Emil Alexandrescu”, cei care au construit vile beneficiază de infrastructură ca în mediul rural. Pe o distanță de aproape 800 de metri, cât are strada amintită, zeci de gropi pun în dificultate șoferii care traversează zona. Traficul este destul de intens, o dată pentru că aici se află și sediul Poliției de Frontieră, dar și pentru că strada face legătura cu bulevardul Carol I. Un alt aspect important este și accesibilitatea pietonilor. Aceștia nu pot circula pe trotuare pentru că sunt distruse, dar și ocupate de mașinile parcate, deși pe toată lungimea străzii au fost montate indicatoare cu semnul „Oprirea interzisă”. Situația persistă de mai mulți ani, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă.

„Ar trebui să mai vină Poliția Locală și pe aici. Toți parchează pe unde apucă. Au semn mare «oprirea este interzisă». De stradă ce să mai spui, nu sunt cuvinte”, a spus un locuitor din zona Copou.

Reprezentanții Primăriei Iași au refuzat să ofere detalii despre viitorul acestei artere.

Primăria Iași trebuie să organizeze licitația pentru modernizarea străzilor afectate

În ceea ce privește strada George Coșbuc, municipalitatea a finalizat doar documentația tehnico-economică. În funcție de disponibilitatea financiară, Primăria Iași ar urma să organizeze o licitație pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a drumului. Deocamdată, edilii nu au anunțat nicio dată pentru organizarea procedurilor. Pe lista străzilor cu documentație finalizată se mai află: Nicolae Istrati (Copou), Dr. Nicolae Vicol, aleea Copou, Dumitrașcu Cantacuzino, Alexandru Vlahuță, Theodor Văscăuțeanu, Victor Babeș, Titu Maiorescu, Pojărniciei, Turcu, varianta șoseaua Rediu, șoseaua Munteni, Lupiței, Simion Bărnuțiu, Albineț, Hotin, Sofia Nădejde (Cicoarei), Ion Roată etc. La proiectare va intra și noul drum de acces spre Aeroportul Iași. Reporterii „BZI” au identificat și alte străzi afectate din zona Copou.

Un apropiat al Partidului Național Liberal se ocupă de proiectarea mai multor străzi din municipiul Iași

La începutul anului 2021, Primăria Iași a semnat un contract pentru proiectarea mai multor străzi degradate din municipiu. Edilii erau dispuși să plătească 700.000 lei, fără TVA, dar contractul a ajuns la o valoare de 139.942 lei, fără TVA. Comisia de evaluare a ales oferta societății 3B Construction Project SRL, deținută de Radu Bodoga, apropiat al Partidului Național Liberal. Conform caietului de sarcini, Primăria Iași intenționează să reabiliteze un lot format din străzile Fermei, Eugen Stătescu, Șipoțel, Fundac Olari, Mocanului, Ursulea, Islaz, Ștefan Dimitrescu, Prof. Nicolae Bucur, Valea Adâncă, Fântânilor, Ateneului, Spital Pașcanu și Prof. Petru Cujba.

Lungimea totală a arterelor este de 7.360 de metri liniari. Străzile se află în cartierele Bucium, Crucea Roșie (la limita cu str. Toma Cozma), Bularga, Galata, Tătărași, Moara de Vânt și Centru – Gară. Durata de realizare a documentației este de 9 luni de la semnarea contractului. În baza documentației se vor stabili și costurile de reabilitare a arterelor.

„Starea de degradare a străzilor, condițiile minime de siguranță a circulației, elementele constructive prezintă o stare avansată de degradare în corelare cu durata de exploatare a acestora. Rețeaua de străzi din cartiere prezintă o stare necorespunzătoare datorită traficului intens”, se arată în descrierea drumurilor.

Adauga un comentariu