Stiri medicale

Boli mascate de raguseala

Publicat: 03 ian. 2011

O raguseala care persista mai mult de doua saptamani impune un control medical ORL pentru a-i descoperi cauza.

Modificarea tonalitatii vocii poate fi un simptom al unor boli precum polipii si tumorile coardelor vocale. In cele mai multe cazuri, raguseala este consecinta inflamatiei laringelui, care poarta numele de laringita. Aceasta apare de obicei pe fondul unei infectii virale, cum sunt gripa si raceala. Insa exista si alte cauze ale inflamatiei, precum infectiile bacteriene, alergiile, bronsita ori inhalarea de substante chimice iritante pentru corzile vocale. La copii, raguseala poate fi urmarea plansului indelungat sau blocarii unui corp strain in trahee ori in esofag. Un control medical de specialitate este obligatoriu daca raguseala persista mai mult de o saptamana in cazul copiilor si mai mult de doua saptamani in cel al adultilor.

Cancerul, o posibila cauza

Polipii, papiloamele, dar si tumorile maligne formate la nivelul laringelui au deseori ca simptom raguseala. Aceasta apare inca de la debutul cancerului laringian atunci cand acesta se localizeaza pe coardele vocale. Daca tumoarea se formeaza deasupra ori sub coardele vocale (zone ale laringelui numite supraglotica si subglotica), raguseala apare mai tarziu. Cancerul laringian este mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani, fumatori (in 88-98 la suta din cazuri) si/sau consumatori de alcool. Simptomele asociate raguselii sunt respiratia dificila, iar daca apare in partea superioara a laringelui- tusea, dificultate si durere la inghitire.

Nici polipii ori papiloamele nu trebuie ignorati, in ciuda faptului ca sunt formatiuni benigne. In timp, exista riscul ca acestea sa se malignizeze. O alta afectiune ce are ca simptom raguseala este TBC-ul laringian. De asemenea, deficitul de hormoni tiroidieni ce caracterizeaza hipotiroidia se poate manifesta si prin raguseala.

Sucul gastric irita coardele vocale

Refluxul gastroesofagian poate avea ca simptom raguseala, care survine mai ales dimineata, adica dupa ce bolnavul a stat la orizontala in timpul noptii si sucul gastric ajunge in regiunea laringiana.

Te doare gatul? Bea suc de MORCOVI

Laringita, cauze si tratamentloading...

Adauga un comentariu