Boli pe care le poti contacta de la pisica ta

Publicat: 05 mai 2010

Animalele de companie pot da atat de multe: dragoste, atentie, divertisment, companie si infectii. Fiind atent la unele dintre aceste probleme, te poate ajuta sa te mentii pe tine si pisica ta sanatoasa.
Indiferent daca ai un caine sau picica, o pasare sau o reptila, un iepure sau un peste, ar trebui sa fii constient ca animalele de companie pot avea un efect negativ asupra sanatatii tale, prin infectarea cu anumite boli. Acestea sunt numite boli zoonotice, care sunt boli de animale ce pot fi transmise la om.
Probabil deja stiti despre o serie de boli zoonotice: boala Lyme este o boala bacteriana transmisa prin muscaturi; malaria este transmisa prin tantarii Anopheles, ciuma bubonica este transmisa de sobolani, sau mai degraba de puricii care devin infectati hranindu-se cu sangele de sobolani. Cu toate acestea, ar trebui sa fii, de asemenea, constient de mai multe boli zoonotice comune care pot fi transmise de animalele de companie. Cele mai comune sunt:
Rabia
Aceasta infectie virala este cauzata de un virus ce se gaseste in saliva animalelor infectate si se transmite la animale si la om prin muscaturi.

Toxoplasmoza
Poti lua aceasta boala parazitara din sol, sau alte suprafete contaminate sau prin curatarea cutiei pisicii. De asemenea, poti lua acest parazit si daca atingi orice obiect care a venit in contact cu fecalele de pisica.

Pecingine
Aceasta infectie contagioasa fungica poate afecta pielea capului, corpului, picioarele si unghiile. Pielea persoanei infectate se prezinta ca un inel rosu.

Toate animalele pot dobandi boli zoonotice, dar cele mai expuse sunt cele de afara, nevaccinate, animalele prost ingrijite sau care sunt adapostite in conditii insalucre.
Oamenii cu tulburari imunitare, pot prezenta un risc crescut de infectie.

Animalele cu boli zoonotice pot prezenta o varietate de semne clinice, in functie de tipul de boala. Semnele pot varia de la usoare pana la severe. Ca proprietar de animale de companie ar trebui sa iti cunosti animalul si sa fii constient de orice modificari in comportamentul si aspectul sau pentru a-l duce imediat la veterinar.

Medicul veterinar va sti ce fel te teste trebuie sa-i faca pentru a-i pune diagnosticul corect. Tratamentul depinde de diagnostic si poate include antibiotice, medicamente antiparazitare, antifungice si analgezice.

Nu toate animalele prezinta riscuri pentru oameni insa trebuie sa iti iei masuri preventive. Mentine o igiena adecvata atunci cand maipulezi excrementele lor si mentine un program de ingrijire veterinara.loading...

Adauga un comentariu