Eveniment-Social

Bolile africane pandesc romanii

Publicat: 30 mai 2001
9

•La Bucuresti au aparut cazuri de febra butonoasa, transmisa de capusele din blana cainilor •Anul trecut, in tara au fost zece cazuri, unul din ele semnalat la Iasi, boala fiind contactata pe Litoral •Aceasta apare in general in zonele cu clima mediteraneana

Dupa o perioada in care s-a considerat ca boala este eradicata, in Romania au fost semnalate cazuri de febra butonoasa, de origine africana. Formele grave ale bolii sunt mortale in aproximativ 50% dintre cazuri, pericol major existand pentru copii, varstnici si cei cu imunitate scazuta. „La Iasi a fost semnalat un singur caz, fara probleme, anul trecut. Pacienta, ajunsa pe Litoral, s-a cazat intr-o gospodarie cu multi caini. Ea a fost muscata de o capusa care transmite microorganismul cauzator al bolii. In urma muscaturii de capusa, leziunea cutanata capata un aspect specific. In zona Iasului nu sunt conditii de aparitie a bolii, propice fiind mediul din zonele cu clima mediteraneana”, a precizat dr. Elena Duca, medic in cadrul compartimentului epidemiologic din Directia de Sanatate Publica.
Totusi, se impune un avertisment serios, deoarece boala poate lua o amploare deosebita prin multimea de caini vagabonzi ce pot fi gazda a capuselor pe care le transmit la om. De aceea, iesenii sunt sfatuiti sa evite pe cat posibil contactul cu animalele fara stapan.
Boala, cunoscuta si ca tifosul african de capusa sau febra de Kenia, este produsa de un agent patogen asemanator celui care transmite tifosul exantematic, manifestarile clinice nefiind foarte grave la inceput. Apare o stare febrila (peste 18 grade Celsius), ulceratii in zona muscaturii de capusa, o eruptie generalizata, cefalee, dureri musculare, astenie etc. In 6% din cazuri, evolutia este severa si duce la insuficienta renala, pacientul putand face, foarte rar, meningita, insuficienta respiratorie, miocardita. In trecut, febra butonoasa s-a manifestat doar la Constanta si Bucuresti, maladia avand o raspandire mai mare in tarile din bazinul mediteranean, Caucaz, Africa de Nord, Kenya, India si Pakistan. Si in alte tari sunt cazuri de imbolnavire, la turisti care viziteaza statele unde este semnalata boala. Intre 1976-1982, febra butonoasa a disparut, facandu-si din nou simtita prezenta dupa 1983, cand au pornit demolari masive in Bucuresti si a crescut numarul maidanezilor. In 80% din cazuri, boala s-a transmis de la caini, prin capuse, dar nu s-au inregistrat evolutii nefavorabile. In 2001, frecventa bolii este in crestere, numai in primele cinci luni ale anului inregistrandu-se 11 cazuri, depasind totalul de 10, inregistrat in 2000.

Cristian DONOSE

Adauga un comentariu