Boli si tratamente

Bolile de sange

Publicat: 18 dec. 2012
7

Bolile de sange sunt de regula congenitale, fiind rezultatul unor tulburari genetice mostenite, dar se pot manifesta si ca raspuns al organismului la stres. Bolile de sange sunt diferite de bolile care se transmit prin intermediul sangelui – principala diferenta dintre cele doua categorii de afectiune este ca bolile de sange nu sunt contagioase.

De cate tipuri sunt
Coagulopatiile (Tulburarile congenitale ale factorilor de coagulare) – sunt tulburari ale factorilor de coagulare; hemofilia este una dintre afectiunile de acest tip.
Anemiile – sunt caracterizate prin scaderea semnificativa a hemoglobinei din sange – proteina a globulelor rosii necesara pentru transportarea oxigenului.
Bolile hematologice maligne, cum ar fi leucemia – sunt practic forme de cancer care afecteaza sangele si maduva osoasa in timp ce hemoglobinopatiile sunt afectiuni ale sangelui care implica un prejudiciu structural al eritrocitelor.
Anemia cu celule in secera (siclemia) – este un exemplu clasic de hemoglobinopatie.

Daca boala de sange apare din cauze genetice, tratamentul este axat pe ameliorarea simptomelor, confortul si stabilitatea pacientului si imbunatatirea calitetii vietii acestuia. De exemplu, in caz de hemofilie, pacientul urmeaza un tratament pentru ca procesul de coagulare al sangelui sa se desfasoare in mod normal. Aceste boli nu pot fi vindecate, insa sunt eficient controlate.

Daca boala de sange apare din cauze externe, ca de exemplu anemia, tratamentul presupune identificarea si tratarea cauzei.

In cazul afectiunilor maligne de sange tratamentul se va face prin chimioterapie si radioterapie, care distrug celulele afectate prin proceduri extreme. Unele dintre acestea sunt transplantul de maduva si perfuzia (utilizate mai ales in cazuri deosebit de grave).

Majoritatea bolilor de sange sunt diagnosticate la timp, deoarece simptomele afecteaza intr-un mod evident pacientul. In cazul bolilor genetice, parintii trebuie sa solicite teste de screening pentru copii lor la scurt timp de la nastere pentru a confirma sau infirma prezenta afectiunii care ar putea fi mostenita. Mai mult, pot fi solicitate teste genetice ale embrionilor in cazurile de reproducere asistata.

Unii bolnavi solicita ajutorul medicului deoarece prezinta simptome, precum oboseala, hemoragii si probleme de coagulare, dureri articulare, etc. iar in urma analizelor medicale sunt diagnosticati cu diferite boli de sange.

 

Adauga un comentariu