Mama si copilul

Bolile parazitare la copii. Cum se manifesta si cum le putem preveni

Publicat: 16 mart. 2015
7

Bolile determinate de paraziti ocupa un loc important in patologia intalnita la copiii prescolari si scolari, de aceea este important sa stim cum le putem preveni si combate. Cele mai frecvente boli parazitare intalnite la copii sunt: giardioza (determinata de Giardia lamblia), ascaridioza (determinata de Ascaris lumbricoides) si oxiuroza (determinata de Enterobius vermicularis).

Cu o incidenta mai scazuta pot sa apara si alte parazitoze precum: toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza, teniaza, etc.

Cele mai bune remedii din bucatarie pentru oxiuri, giardia si alti paraziti intestinali

Simptomele parazitozelor
Manifestarile clinice din parazitoze sunt variabile, unele dintre ele trecand neobservate, dupa cum, in alte cazuri simptomatologia poate fi destul de intensa. In general, tabloul clinic cuprinde:

tulburari digestive: dureri abdominale, inapetenta (lipsa apetitului), greturi, varsaturi, balonari, intoleranta fata de unele alimente, tulburari de tranzit intestinal (diaree sau mai rar constipatie);
tulburari toxico-alergice: bronsite, agravarea crizelor de astm bronsic, urticarie, prurit anal si nazal;
manifestari neuropsihice: iritabilitate, cefalee, ameteli, scaderea performantelor scolare si a atentiei;
manifestari hematologice: eozinofilie (cresterea eozinofilelor in sangele periferic in perioada de migrare a parazitului, in special in ascaridioza);
alterarea starii generale: astenie, scadere ponderala.

5 plante care tin parazitii la distanta

Cum se transmit parazitozele
Raspandirea parazitilor se realizeaza prin chisturi (giardia) sau oua (ascaris) care, odata eliminate prin materiile fecale, ajung in mediul exterior (sol, fructe, legume, alimente neprotejate, etc.)

Omul se poate infesta prin intermediul mainilor nespalate, a alimentelor contaminate sau de la alte persoane (in colectivitati si de la membri aceleasi familii), fiind posibila si autoinfestarea (oxiuroza).

Primele semne ale infectiei cu paraziti intestinali

Diagnostic si tratament
Diagnosticul parazitozelor se realizeaza de obicei prin examenul coproparazitologic, atunci cand parazitii adulti, fragmente ale acestora (proglote), ouale sau chisturile lor sunt eliminate spontan in scaun.

Pentru excluderea unei parazitoze se cer minimum 3 examinari negative consecutive ale scaunului, la interval de 7-10 zile intre determinari. Aceasta repetare a examenului coproparazitologic este necesara din urmatoarele considerente:

– existenta unui timp de latenta intre momentul infectarii si momentul in care acesta incepe sa elimine oua, chisturi sau proglote;

– eliminarea inconstanta in materiile fecale a parazitului functie de ciclul sau biologic.

Exista paraziti care nu elimina oua sau chisturi in materiile fecale (toxoplasma, trichinela, toxocara, etc.) sau aparitia de oua in materiile fecale se face accidental. in aceasta situatie, se recomanda identificarea antigenelor parazitare sau/si a anticorpilor antiparazitari prin metode imunoenzimatice, cu sensibilitate si specificitate foarte ridicate.

In cazul oxiurozei, manifestata prin prurit anal si perianal, se recomanda efectuarea amprentei anale luata pe banda adeziva urmata de examenul microscopic.

Tratamentul bolilor parazitare revine exclusiv medicului, deoarece majoritatea medicamentelor sunt hepatotoxice (in diferite grade) iar folosirea lor in scop profilactic sau in tratamente repetate fara avizul medicului este total contraindicata.

Masuri pentru combaterea parazitozelor
Avand in vedere influenta nefavorabila pe care o exercita bolile parazitare asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copiilor, o importanta deosebita o au masurile de combatere si prevenire in unitatile frecventate de copii:
– Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora si a toaletelor;
– Masuri generale de igiena: curatenie, ventilatia incaperilor, indepartarea zilnica a prafului de pe pardoseli si mobilier;
– Dezinsectie eficienta (diferite insecte au rol in vehicularea formelor infectioase ale unor paraziti);
– Transportul, pastrarea si preparea alimentelor de catre personal controlat medical periodic si in conditii de stricta igiena;
– Spalarea fructelor si zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziti, chisturi, oua)
– Lenjeria de pat si de corp a copiilor va fi spalata prin fierbere si calcata;
– Deoarece parazitozele digestive sunt considerate ca fiind bolile „mainilor murdare”, trebuiesc depuse toate eforturile pentru insusirea de catre copii a unor deprinderi corecte de igiena: spalatul pe maini inainte de masa, taierea regulata a unghiilor, etc.;
– in combaterea parazitozelor din mediul rural, importante sunt igienizarea si amplasarea corecta a latrinelor;
– Diagnosticarea celor parazitati si tratarea corecta a tuturor persoanelor infectate, simptomatice sau nu;
– Cresterea rezistentei generale a copiilor printr-un regim rational de viata si de alimentatie.

Adauga un comentariu