Magazin

Bolile parodontale, unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale zilelor noastre

Publicat: 29 nov. 2010

@ Afectiunile parodontale sunt la fel de periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor @ Boala gingivala nu este dureroasa si progreseaza foarte lent, putand fi cu greu identificata in stadii incipiente @ Avansarea bolii poate fi preintampinata de o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si de un tratament stomatologic adecvat, conform indicatiilor medicului
   
Cariile nu reprezinta singurul dusman al danturii. Afectiunile parodontale sunt la fel de periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor. Bolile parodontale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala, la care se adauga si alti factori favorizanti. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui la nivel osos si evolueaza in trei stadii: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda. Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei cauzata de bacteriile din placa dentara. Boala gingivala nu este dureroasa si progreseaza foarte lent, putand fi cu greu identificata in stadii incipiente. Primul semn al gingivitei este sangerarea provocata de periaj sau de masticatie si este insotita de modificarea culorii gingiei, care devine rosie-violacee, senzatie de tensiune si usoara mancarime (prurit). Parodontita superficiala apare ca urmare a unei gingivite netratate. Treptat, gingia „se retrage”, radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii se mobilizeaza. Astfel, intre gingie si dinti se creeaza un spatiu, inflamatia extinzandu-se si la nivelul osului si a fibrelor ce sustin dintele fixat pe os. In aceasta faza incep sa apara durerile moderate si tensiunile la nivelul unuia sau mai multor dinti, resimtite cu o frecventa mai mare dimineata. Odata cu retragerea progresiva a gingiei, dintii pot deveni sensibili si la diferentele de temperatura – senzatia de durere la consumarea bauturilor sau alimentelor calde sau reci.

Scaderea imunitatii contribuie la aparitia bolii

Avansarea bolii poate fi preintampinata de o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si de un tratament stomatologic adecvat, conform indicatiilor medicului. Parodontita profunda reprezinta stadiul final al bolii in care tesutul de sustinere a dintelui se distruge in grade variabile. In acest stadiu dintii isi modifica pozitia, devin mobili si ingreuneaza mestecatul alimentelor sau vorbitul. Persoanele cu varsta peste 35 ani, fumatorii, femeile insarcinate, persoanele care sufera de diabet zaharat sau de stres prezinta un risc mai mare de a dezvolta afectiuni gingivo-parodontale. Sansele de aparitie a afectiunilor gingivale cresc considerabil odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce varsta avanseaza, sistemul nostru imunitar isi pierde eficacitatea comparativ cu varstele anterioare, iar scaderea imunitatii poate contribui la aparitia afectiunilor gingivale.
Fumatul creste riscul de acumulare a placii bacteriene, ce cauzeaza progresia mai rapida a afectiunilor gingivale.

Sarcina si afectiunile gingivale

In timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale, gingiile pot deveni mult mai sensibile si mai vulnerabile la sangerari. Femeile insarcinate se confrunta cu simptome ale afectiunilor gingivale incepand cu a doua sau a treia luna de sarcina, iar severitatea acestora creste pana in luna a opta. In aceasta perioada, unele femei pot observa sangerari, inrosirea sau inflamarea tesutului gingival. In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, afectiunea gingivala este considerata a sasea complicatie a acestei boli, chiar daca pacientii nu isi dau intotdeauna seama de acest lucru. Afectiunile gingivale pot fi cauzate de nivelul ridicat de zahar din sange, ce determina acumularea de placa bacteriana.

Stresul

Stresul slabeste sistemul imunitar, iar organismului ii este mai greu sa combata afectiunile gingivale, in timp ce bacteriile care determina formarea placii bacteriene se inmultesc. De asemenea, stresul poate determina deprinderea anumitor obiceiuri care duc la aparitia afectiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesanatoase, precum si ignorarea necesitatii asigurarii unei igiene orale zilnice adecvate sau a necesitatii vizitelor regulate la medicul dentist.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit