Eveniment-Social

Bolnavii operati ajung din nou la cutit pentru ca nu au bani de medicamente

Publicat: 14 dec. 2010
1

@ Tot mai multi pacienti revin la spital cu boala agravata, dupa ce intrerup terapia la domiciliu @ Unii necesita din nou interventie chirurgicala, altii spitalizare de lunga durata @ Medicii sustin ca aceasta situatie, care e din ce in ce mai frecventa din toamna, se datoreaza situatiei sociale precare

De cateva luni, medicii din Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon au observat ca starea sociala a populatiei s-a deteriorat simtitor. Mai bine de un sfert dintre pacientii care au ajuns in aceasta clinica abandoneaza tratamentul, terapia la domiciliu pentru ca nu au posibilitati financiare pentru a-si cumpara medicatia. Altii nu isi permit un regim alimentar prescris de medicul curant. Din aceste cauze pacientii se reintorc, dupa o perioada de timp, la spital cu boala agravata. Unii necesita din nou interventie chirurgicala, altii spitalizare de lunga durata.

Prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii II Chirurgie, a precizat ca starea de sanatate a populatiei este din ce in ce mai grava. „In toamna aceasta lucrurile au evoluat progresiv in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei si este evident ca devine o problema sociala dramatica. Posibilitatile de ingrijire si evaluare medicala sunt din ce in ce mai reduse. Acasa pacientii abandoneaza terapia si nu respecta regimul alimentar din cauza ca nu au bani pentru medicamente. De multe ori un regim alimentar este costisitor si multi bolnavi nu si-l permit. Componenta sociala in sanatate lasa de dorit. Mai bine de un sfert dintre bolnavii care ni se adreseaza sunt intr-o situatie sau alta din cele mentionate. Bolnavul vine si ne spune ca nu a avut bani sa-si cumpere medicatia. Vorbesc atat de bolnavi din mediul urban, cat si din mediul rural. Se intorc la spital cu boala agravata. Unii necesita interventie, altii spitalizare indelungata. Toata aceasta situatie nu tine neaparat de medicina. Problemele pornesc de la partea sociala a acestei populatii. Bolnavul vine, este operat, dar la domiciliu nu mai ia tratament, nu tine regim, pentru ca nu are posibilitati financiare. Revine la spital si se cheltuiesc din nou sume de bani, uneori foarte mari, pentru ca nu avut posibilitatea de tratament sau regim alimentar”, a spus prof. dr. Stefan Georgescu.
Pentru perioada sarbatorilor, bolnavii care nu reprezinta o urgenta chirurgicala vor fi reprogramati pentru luna ianuarie 2011.

Adauga un comentariu