Actualitate

BOMBA! Baiat de bani gata, dintr-o familie cunoscuta, obligat sa plateasca un milion de euro pentru ca a falimentat una dintre cele mai mari firme de constructii din Iasi

Publicat: 20 ian. 2019
Editia PDF
11 Oct. 2019

@ Dupa multi ani in care au fost facute tot felul de combinatii financiare in cazul firmei de constructii controlate de familia fostului subprefect de Iasi, autoritatile fiscale au decis sa-l trimita in judecata pe administrator, acesta fiind tras la raspundere ca a adus societatea in faliment cu datorii uriase @ Magistratii au decis ca Stefan Silviu Etcu trebuie sa plateasca despagubiri de aproape un milion de euro, bani care reprezinta datoriile acumulate de-a lungul ultimilor ani prin intermediul RAL Construct Grup @ In perioada in care aceasta societate era ingropata in datorii si bagata in insolventa, familia Etcu a creat mai multe firme cu nume asemanator prin care continua sa obtina contracte banoase cu ajutorul firmei de constructii si amenajari interioare

Tepele date de RAL Construct Grup SRL in ultimii ani nu au trecut neobservate de autoritatile fiscale, care au decis tragerea la raspundere a celor care au adus prejudicii de peste un milion de euro mai multor companii private si institutiilor statului. Lichidatorul judiciar care se ocupa de insolventa RAL Construct Grup a decis sa-l trimita in judecata pe Stefan Silviu Etcu, administratorul societatii, acesta fiind tras la raspundere pentru falimentarea firmei de constructii care a fost infiintata inca din anul 2004 si care are datorii de peste un milion de euro.

"Lichidatorul judiciar Centrul de expertiza in insolventa SPRL a formulat o cerere avand ca obiect stabilirea raspunderii personale patrimoniale a administratorului statutar al debitoarei SC Ral Construct Grup SRL – Etcu Stefan Silviu – pentru un prejudiciu creat creditorilor in suma de 4.630.013,47 lei. In motivarea cererii, lichidatorul judiciar invoca faptul ca administratorul societatii debitoare a folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane, a facut acte de comert in interesul personal sub acoperirea persoanei juridice, activitati care au dus in mod vadit debitoarea la incetarea de plati. Fata de cele precizate, lichidatorul judiciar apreciaza ca, in cauza, sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, respectiv: fapta ilicita, prejudiciul cert si dovedit, raportul de cauzalitate intre fapta si prejudiciu", au precizat reprezentantii Centrului de expertiza in insolventa SPRL.

Obligat sa plateasca un milion de euro despagubiri

Drept urmare, magistratii au acceptat cererea lichidatorilor si au stabilit ca Stefan Silviu Etcu trebuie sa plateasca datoriile create de RAL Construct Grup.

"Admite actiunea formulata de catre lichidatorul judiciar Centrul de Expertiza in Insolventa SPRL, in contradictoriu cu paratul Etcu Stefan Silviu … in calitate de administrator al debitorului SC Ral Construct Grup SRL. Stabileste raspunderea personala a paratului pentru pasivul debitorului falit SC Ral Construct Grup SRL in sensul ca il obliga sa acopere pasivului debitoarei rezultand din tabelul definitiv al creantelor. In temeiul dispozitiilor art. 142 din Legea privind procedura insolventei, executarea silita a prezentei sentinte se va efectua in conditiile art. 142 alin. 2 la cererea creditorilor, de catre executorul judecatoresc", se arata in hotararea magistratilor ieseni.

SC Ral Construct Grup SRL Iasi a fost vreme de multi ani una dintre cele mai importante companii din domeniul constructiilor, fiind un client fidel al contractelor pe bani publici. Firma controlata de familia fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu, se afla in insolventa de mai multi ani dupa ce conturile companiei au fost golite in conditii suspecte, iar in paralel, aceeasi patroni au infiintat o firma identica – Ral Construct Management SRL, care aduce profituri uriase pentru cei implicati.

Bancile comerciale, firmele partenere si ANAF-ul incearca acum sa-si recupereze prejudiciul, insa singurul bun al companiei care poate fi valorificat este un teren arabil extravilan in valoare de doar 15 mii euro, aflat în extravilanul comunei Dumesti.

In acte, compania apartine asociatilor Stefan Silviu Etcu, in varsta de 46 de ani, si sotiei acestuia, Mariana Etcu, in varsta de 43 de ani. Stefan Silviu este nepotul fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu. Cei doi au pierdut recent si un apartament pe motiv ca nu au achitat ratele unui credit in valoare de 36.801 euro, accesat la Raiffeisen Bank SA. De executarea silita s-a ocupat BEJ Campeanu Ioan, locuinta celor doi soti fiind vanduta la licitatie publica cu pretul de 86.400 lei (pret redus cu 25 la suta).

Citeste si: REVOLTATOR! Familia fostului subprefect de Iasi construieste unul dintre cele mai scandaloase proiecte imobiliare din oras – FOTO

Au golit conturile unei companii si au umplut de bani o firma identica

In anul 2010, Stefan Silviu Etcu deschidea un punct de lucru al societatii comerciale Ral Construct Grup SRL in localitatea Lohmen din Germania, prin inchirierea a unui birou si a 3 camere la Hotelul "Lohmen". Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2011, Ral Construct Grup a intrat în insolventa in conditii suspecte, asta desi in perioada 2004-2010, compania a mers constant pe profit. Tot in acel an, la scurt timp dupa deschiderea sediului din Germania, fondurile companiei au disparut brusc, iar de la o cifra de afaceri de peste 13 milioane lei in anul 2009, valoarea tranzactiilor a scazut la 3,4 milioane lei in anul 2010, iar in urmatorul an a scazut de zece ori mai mult, pana la 381 mii lei. La fel s-a intamplat si in cazul numarului de angajati, care a scazut brusc de la 126, la numai 2 angajati in anul 2011.

Exact in 2011, anul in care banii Ral Construct Grup au disparut brusc, sotii Etcu infiintau compania Ral Construct Management SRL, care a inregistrat o ascensiune formidabila pentru o companie abia aparuta in domeniul constructiilor. Astfel, inca din primul an de activitate, Ral Construct Management SRL inregistra un profit de 111 mii lei, in 2013 un profit de 301 mii lei, in 2014, aproape 1,5 milioane lei, iar in 2015 a inregistrat un profit de 1,09 milioane de lei.

Citeste si: Firma primarului Gheorghe Nichita, executata silit

Mai mult, in conditiile in care datoriile totale ale Ral Construct Grup sunt de 9.633.558 lei, iar executorii incearca din rasputeri sa valorifice singurul teren aflat in patrimoniul societatii, cealalta firma a sotilor Etcu, si anume Ral Construct Management, este pur si simplu o masina de facut bani, tinand cont de faptul ca noua firma a acestora inregistreaza o cifra de afaceri de 25.768.135 lei si peste 100 de angajati.

Citeste si: BOMBA! Un afacerist falimentar isi construieste bloc turn in Copou: In spatele controversatului proiect sta un cunoscut functionar din Iasi – GALERIE FOTO

Etcu cere 1,6 milioane de lei de la firma pe care a falimentat-o

Ral Construct Grup a fost implicata intr-un scandal dupa ce a incasat bani in mod ilegal pentru reabilitarea unor scoli dintr-o comuna ieseana. Ilegalitatile s-au petrecut in comuna Belcesti si au fost descoperite de Camera de Conturi in urma unui control, iar inspectorii au constatat ca Ral Construct Grup a incasat ilegal 511.000 lei. Firma a incasat banii respectivi, desi lucrarile nu au fost finalizate. Din acest motiv, elevii au fost nevoiti sa-si desfasoare activitatile scolare intr-o cladire in care a functionat postul comunal de politie. Camera de Conturi a formulat o plangere penala in acest caz.

Citeste si: Strigator la cer! Un primar a dotat cu termopane o scoala prabusita – FOTO

In cadrul Ral Construct Grup SRL, firma aflata in insolventa de aproape 4 ani, Stefan Etcu s-a inscris la masa credala pentru recuperarea unei sume de 1,6 milioane lei. Directia de Finante Publice Iasi trebuie sa recupereze peste 500 mii lei, Terramold Construct 510 mii lei, iar Reiffeisen Bank 374.000 lei. Stefan Silviu Etcu nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a comenta aceasta situatie.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit