Local

Bomba chimica intre doua zone protejate ecologic

Publicat: 19 iul. 2011
1

@ Investitia este constituita din mai multe cladiri si spatii de productie a acetilenei si imbuteliere a gazelor industriale, precum si de depozitare a acestor gaze @ La nord de viitoarea fabrica se afla Rezervatia Naturala Valea lui David, iar la sud Padurea Uricani, arie naturala protejata @ Conform raportului de mediu si din declaratiile conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, fabrica nu va constitui un pericol pentru zonele protejate

Raportul de mediu pentru construirea fabricii de productie a gazelor industriale in comuna Miroslava a fost publicat de Agentia pentru Protectia Mediului Iasi pe 1 iulie, anul acesta. Scopul principal al raportului de mediu il reprezinta evaluarea posibilelor efecte semnificative asupra factorilor de mediu ca urmare a aplicarii planului urbanistic zonal. Fabrica va fi amplasata pe un teren de 8.200 de metri patrati, concesionati din domeniul privat al Consiliului Local Miroslava, la nord de localitatea Bratuleni, pe partea stanga a soselei de centura a Iasului. Terenul era, in momentul cumpararii, o pasune. La numai doi kilometri distanta de viitoarea fabrica, spre nord, se afla Rezervatia Naturala Valea lui David, iar la trei kilometri spre sud-est, Padurea Uricani, arie naturala protejata. Aceasta zona este folosita in activitati preponderent industriale si comerciale, fiind amplasate in vecinatate societatile Delphi, SC Viarom, Metro si Carrefour.

Fabrica va produce acetilena si va imbutelia alte gaze industriale

Dupa ce va fi construita si cand va functiona la parametrii stabiliti, fabrica trebuie sa produca 300 de tone de acetilena pe an, din procesul de productie rezultand ca deseu hidroxidul de sodiu, ce va trebui depozitat in recipienti metalici. Fabrica va primi diferite gaze industriale in cisterne de la societati din domeniu si le va stoca in recipiente de maximum 50 de litri. Capacitatea de imbuteliere a gazelor industriale, pe an, in instalatiile fabricii este de 480.000 de litri de oxigen, 40.000 de litri de azot lichid, 360.000 de litri de argon lichid si 120 de tone de bioxid de carbon. In cadrul aceleiasi fabrici vor fi produse 24 de tone de gheata anual. Gazele industriale vor fi transferate din cisterne in stocatoare si apoi in recipienti metalici.

Substantele folosite sunt periculoase

Conform raportului de mediu intocmit, procesele tehnologice si cantitatile de substante periculoase folosite si rezultate nu prezinta riscuri majore pentru mediu. Acetilena, oxigenul si acetona sunt incadrate ca avand grad de periculozitate si sunt supuse prevederilor Hotararii de Guvern 804/2004. Societatea care finanteaza construirea fabricii a obtinut pentru acest proiect si alte avize necesare, cum ar fi cel de securitate la incendiu sau avizul Statului Major General.
Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi nu a semnalat nici o neregula in planul urbanistic zonal emis. „Din documentele doveditoare pe care le avem, nu consider ca fabrica va reprezenta vreun pericol pentru factorii de mediu. Atat Rezervatia Naturala Valea lui David, cat si Padurea Uricani nu vor fi afectate de functionarea fabricii”, a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi.

Adauga un comentariu