National

Bomba cu ceas din dosarul „mita pentru presedinte”

Publicat: 26 sept. 2016
1

Punerea sub acuzare de catre DNA a Ioanei Basescu si a fostului iubit al acesteia, Giovanni Francesco, in cel mai nou dosar instrumentat de institutia condusa de Laura Codruta Kovesi, referitor la finantarea cu bani negri a campaniei electorale prezidentiale a lui Traian Basescu, din anul 2009, ridica unele semne de intrebare extrem de serioase cu privire la dedesubturile acestei operatiuni judiciare.

Acuzatiile de instigare la spalarea banilor, aduse fiicei fostului presedinte, dar si de evaziune fiscala retinute in ceea ce-l priveste pe partenerul de viata al acesteia, din perioada comiterii acestor fapte, vizeaza activitatea unor societati comerciale care activeaza in industria media, aflate in stransa legatura cu apropiati ai sefei DNA, pe de o parte, dar si cu unul dintre denuntatorii dintr-un ultramediatizat dosar instrumentat de aceasta institutie. Este vorba despre administratorul SC RCS & RDS, Ioan Bendei, protagonistul asa-zisului santaj comis directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu. Acelasi Bendei este si personajul implicat in dubioasa afacere de 1,7 milioane de euro incheiata de DNA, in conditii neelucidate, nici la acest moment, intre RCS & RDS SA si compania fostului presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitica Dragomir.

In  perioada in care Giovanni Francesco si Ioana Basescu ar fi comis faptele de evaziune fiscala si de instigare la spalare de bani, pentru a finanta campania electorala a lui Traian Basescu, iubitul fiicei fostului presedinte demara un parteneriat comercial cu societatea SC RCS & RDS SA.

Datele oferite de Oficiul National al Registrului Comertului referitoare la legaturile dintre Giovanni Francesco si grupul RCS & RDS sunt mai mult decat clare. Este vorba despre societatea comerciala SC Music Channel SRL, detinatoarea postului de televiziune cu tematica muzicala ce are acelasi nume. Potrivit unei Hotarari a Adunarii Generale a Asociatilor acestei companii din data de 5 octombrie 2009, adica in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, cei trei asociati ai firmei – Giovanni Mario Francesco, iubitul de la acea data al Ioanei Basescu, Stefan Lucian Mitrea si George Magureanu Poptean – au aprobat anumite schimbari in structura actionariatului. Mai exact, Mitrea i-a cesionat lui Francesco Giovanni toate actiunile.

Trei zile mai tarziu, in 16 octombrie 2009, are loc o noua adunare a asociatilor SC Music Channel SRL, prilej cu care este cooptat, ca nou asociat, SC RCS & RDS SA, reprezentata de Ioan Bendei, in calitate de administrator.

Cu aceasta ocazie, Francesco Giovanni a cedat in favoarea SC RCS & RDS SA 50% din capitalul social al SC Music Channel SRL, in baza unui contract distinct incheiat intre parti, la un pret si in conditii cu caracter confidential, asa cum reiese din actul aditional al AGA din 13 octombrie 2009. Ca urmare a acestor operatiuni, SC RCS & RDS SA a devenit actionarul majoritar al firmei controlate de iubitul de la acea data al Ioanei Basescu, cu 50%, in timp ce Giovanni Francesco a ramas doar cu 45% din capitalul social, iar George Magureanu Poptean, cu celelalte 5%. Potrivit documentului citat, administrarea si conducerea societatii urma sa fie asigurata de catre Francesco Giovanni si Ioan Bendei. Tot aici, i se permite lui Giovanni Francesco sa isi poata administra si cealalta afacere care activeaza in domeniul muzical, respectiv firma SC No Limit SRL, al carei asociat unic este fostul iubit al fiicei lui Traian Basescu.

Compania de cablu a transferat actiunile catre un satelit

Astfel, din octombrie 2009 pana in februarie 2011, SC Music Channel SRL a fost detinuta, in mod real, de SC RCS & RDS, in calitate de asociat majoritar. In 21 februarie 2011, are loc o noua AGA a acestei firme, prilej cu care SC RCS & RDS SA decide sa vanda 25% din capitalul social al SC Music Channel SRL catre o alta companie, denumita SC Integrasoft SRL, reprezentata de acelasi Ioan Bendei. Potrivit ONRC, SC Integrasoft SRL este detinuta in proportie de 100% de SC RCS & RDS SA, astfel incat partile cesionate au fost, practic, doar transferate de la firma-mama catre un satelit al acesteia. Tot atunci, asociatul minoritar al SC Music Channel SRL, George Poptean Magureanu, decide sa-i cedeze 2,5% din partile sociale lui Giovanni Francesco.

O luna mai tarziu, mai exact in data de 28 martie 2011, se intruneste din nou AGA SC Music Channel SRL, moment in care SC RCS & RDS SA vinde si celelalte 25 de procente detinute catre SC Integrasoft SRL, reprezentata de Ioan Bendei. Tot atunci, Francesco Giovanni preia de la asociatul George Poptean Magureanu si celelalte 2,5 procente din actiuni, astfel incat fostul iubit al Ioanei Basescu si satelitul companiei RCS & RDS SA ajung sa imparta SC Music Channel SRL, in proportie egale, cu cate 50% fiecare. Aceasta impartire a capitalului social o regasim si in prezent, potrivit notificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei din august 2015, ultimele referitoare la SC Music Channel SRL.

De la cine a primit banii nedeclarati fostul iubit al Ioanei Basescu?

Care este relevanta acestor informatii? Una mai mult decat evidenta. In comunicatul de presa emis de DNA dupa punerea sub acuzare a Ioanei Basescu, a Elenei Udrea si a lui Francesco Giovanni se precizeaza ca, in decembrie 2009, Ioana Basescu i-a cerut directorului General al Oil Terminal, Silviu Ioan Wagner, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale care se desfasurase in toamna aceluiasi an. Ca urmare, spune DNA, in 30 decembrie 2009, Oil Terminal a incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma (pe care procurorii nu o nominalizeaza), in valoare de 419.000 de lei, pret indicat de Ioana Basescu, care ar si fi intermediat tranzactia. Ulterior, la 16 februarie 2010, Oil Terminal a virat in conturile acestei firme un avans de 119.000 de lei, DNA precizand ca, in fapt, serviciile nu au fost prestate (este vorba despre servicii de publicitate). Dupa doua zile, spune tot DNA, firma nenominalizata a virat 100.000 de lei catre o societate administrata de Giovanni Francesco, de asemenea nenominalizata de procurori. DNA sustine ca, in realitate, intre cele doua firme nu a existat niciun fel de operatiuni comerciale, iar, prin transferul bancar, s-a urmarit exclusiv „ascunderea originii infractionale a banilor proveniti din prejudicierea Oil Terminal”. In cursul lunii februarie 2010, cei 100.000 de lei au fost folositi de Ioana Basescu si Giovanni Francesco pentru plata unei excursii in Cuba.

Mai departe, tot de la procurori aflam ca, in 1 iulie 2009, Francesco Giovanni, actionand in calitate de administrator si unic asociat al unei firme (pe care nici de aceasta data anchetatorii nu o nominalizeaza), a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate media, avand ca obiect lansarea a doua posturi de televiziune cu tematica muzicala si punerea la dispozitie de echipamente si aparatura audio-video. Aici este cheia intregii povesti. Legaturile comerciale ale lui Giovanni Francesco in domeniul televiziunilor muzicale sunt exact acelea in care este implicata compania RCS & RDS SA, asa cum am aratat mai sus. Conform contractului, firma lui Giovanni Francesco a incasat de la compania media suma de 2,5 milioane de lei, insa, dupa mai bine de sapte ani, DNA a constatat ca veniturile si TVA-ul colectat nu se regasesc in declaratiile fiscale, iar impozitele corespunzatoare (399.160de  lei reprezentand TVA si 335.938 de lei, reprezentand impozit pe profit) nu au fost virate catre bugetul de stat. „La instigarea inculpatei Ioana Basescu, suma astfel obtinuta a fost folosita de inculpatul Francesco Giovanni Mario pentru plata unor servicii in campania electorala desfasurata in cursul anului 2009 pentru alegerea presedintelui Romaniei”, se mai arata in comunicatul DNA.

Afacerile media continua si astazi

Ei bine, singura societate comerciala la care Giovanni Francesco avea calitatea de asociat unic, in acea perioada, este SC No Limit SRL, firma care apare in incheierile de la Registrul Comertului cu ocazia parafarii parteneriatului dintre „inculpatul Giovanni Francesco” si SC RCS & RDS SA. Canalele muzicale la care se face referire in acelasi comunicat sunt, cel mai probabil, cele pe care acelasi Giovanni Francesco le detine impreuna cu SC RCS & RDS, prin SC Integrasoft SRL, unul dintre ele fiind Music Channel.

Potrivit ONRC, fostul iubit a Ioanei Basescu a detinut, in afara de SC Music Channel SRL, parti sociale in compania SC Music Events Production SRL (fosta SC Music 1 Television SRL), alaturi de Florin Vlanga, George Poptean Magureanu si un anume Tudor Mihai Botiuc. Ulterior, societatea a fost vanduta catre un anume George Chivu, operatiune ce a avut loc in data de 18 februarie 2013.

Giovanni Francesco mai detine, intr-adevar, calitatea de unic asociat si administrator la o alta companie, SC Media & PRpedia SRL, avand ca obiect de activitate consultanta pentru afaceri si management, dar care a fost fondata abia in 28 aprilie 2015. In 5 martie 2014, Francesco Giovanni, impreuna cu ruda lui Ioan Bendei, Radu Cornel Bendei, infiinteaza, in parti egale, o alta societate, denumita SC Loc Pentru Pitici SRL, avand ca obiect activitati recreative si distractive, firma fiind administrata de Francesco Giovanni.

Contractul de 1,7 mil. euro cu  Dumitru Dragomir, la sertar de trei ani

De mai bine de trei ani, la DNA zace un dosar privind un contract incheiat, ce sa vezi?, tot in anul 2009, intre compania fostului presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Mitica Dragomir, si RCS & RDS SA. In 2013, DNA a anuntat ca a demarat cercetari privind modul in care compania administrata de Ioan Bendei a virat catre firma lui Dragomir suma de 1,7 milioane de euro. Societatea SC Bodu SRL a primit acesti bani, punand la dispozisia RCS & RDS restaurantul Crystal Palace Ballrooms. In schimbul contractului, RCS & RDS SA ar fi primit de la Liga Profesionista de Fotbal, in perioada 2009 – 2011, drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I de fotbal. Potrivit Grupului de Investigatii Politice, tot RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I si in sezoanele 2011 – 2014. La trei ani de la declansarea anchetei, institutia condusa de Laura Codruta Kovesi nu a solutionat acest dosar nici cu inceperea urmaririi penale, nici cu neinceperea urmaririi penale.

Partenerul de viata al sefei DNA, director de PR

Asistam, asadar, la o poveste in care sunt implicati membrii familiei Basescu, pe de o parte, afaceri controversate si bani negri aruncati in campania prezidentiala din anul 2009 si legaturi cu o companie importanta din Romania, apropiata de DNA si de sefa acestei structuri. Din dosarul instrumentat de DIICOT, referitor la presupusele acte de spionare a Laurei Codruta Kovesi de catre angajatii firmei israeliene Black Cube, reiese ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie se afla in relatii de concubinaj cu Florin Nemes, coordonatorul de marketing si PR al societatii SC RCS & RDS SA. Informatia nu a fost negata nici de Nemes, nici de Kovesi. De altfel, Laura Codruta Kovesi apare foarte frecvent pe postul de televiziune detinut de SC RCS & RDS SA, Digi24, pentru a-si face cunoscute proiectele.

Infractiunile de spalare de bani, evaziune fiscala si finantare ilegala a campaniei electorale a lui Traian Basescu, retinute de DNA in sarcina lui Giovanni Francesco, aveau loc exact in perioada in care RCS & RDS SA devenea partener egal cu inculpatul intr-o televiziune muzicala

Ioan Bendei, administratorul RCS & RDS si al SC Integrasoft SRL, companii asociate cu Giovanni Francesco, este „partea vatamata” in dosarul privind asa-zisul santaj „exercitat” de directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, dosar instrumentat de DNA si trimis in instanta in octombrie 2013 de catre institutia condusa de Laura Codruta Kovesi.
Articol preluat de pe jurnalul.ro

Adauga un comentariu