Actualitate

Bomba de la București, un fâs peste Ocean? Sau nu?

Publicat: 23 oct. 2020
Sorin Rosca Stanescu
Sorin Rosca Stanescu
Foarte curios! Mai întâi, șeful consilierilor lui Donald Trump anunță o dezvăluire de mari proporții privind actele de corupție ale familiei Biden la București. După care însuși Donald Trump, cu doar câteva ore înaintea ultimei confruntări în direct cu contra candidatul său democrat, confirmă că va ataca acest subiect. Și, totuși, nu a suflat o vorbă. Între timp, presa din România s-a inflamat pe acest subiect. Inclusiv eu m-am inflamat. Să se fi fâsâit marea bombă?

Luat la întrebări pe această temă, președintele Klaus Iohannis a făcut joi pe niznaiul. Afirmând că nu știe nimic pe marginea acestui subiect. Al actelor și faptelor de corupție pe care familia Biden le-ar fi făcut în România, în complicitate cu fostul ambasador al Statelor Unite a Bucuresti, Mark Gitenstein. O reacție cel puțin stranie. Pentru că, în calitate de președinte al României, ar fi avut obligația să se informeze în ultimele zile. Nu fiindcă s-ar fi pronunțat pe acest subiect presa autohtonă. Pe care o ignoră și o disprețuiește. Ci pentru că înalți oficiali de la Casa Albă au atacat acest subiect. Dar asta e. Iohannis a preferat să rămână mut. Probabil pentru a nu se pune rău cu Biden, în eventualitatea în care acesta va câștiga. Sau poate nici măcar nu-l interesează marea corupție din România, atâta timp cât nu poate fi utilizată ca un levier împotriva adversarilor politici.

Să revenim însă în Statele Unite. Rămâne un mister, legat probabil de strategia de campanie, faptul că, în ultimul moment, Donald Trump s-a răzgândit. Și nu a utilizat informațiile de care a anunțat că dispune împotriva adversarului său, Joe Biden, privind proveniența unei părți din averea sa, ca efect al unor afaceri sulfuroase în România. Poate că intenționează să scoată această armă letală mai târziu. Poate că enunțul, făcut cu câteva ore mai înainte și neconfirmat în cursul dezbaterii, a fost doar o pistă falsă, menită să-i dea bătăi de cap inutile lui Joe Biden înainte cu câteva ore de ultima confruntare. Cine știe? Tainele luptei pentru Casa Albă sunt mari, iar secretele, atunci când ies la lumină, ies la lumină după mulți ani.

Eu mă aștept – și din acest motiv în analiza de ieri mi-am luat și cuvenitele rezerve – ca această armă, în măsura în care este cu adevărat letală, să fie utiizată într-una din zilele următoare. Într-o dezbatere pe mai multe teme de interes național, bomba, dacă este bombă, ar fi putut să se fâsâie. Ea ar fi explodat mai degrabă la București, decât peste Ocean. În schimb, nu este deloc exclus ca detonarea acesteia într-una dintre publicațiile de mare tiraj din Statele Unite favorabile lui Donald Trump să-și producă efectul scontat. Și să-i tragă în ultimul moment de sub picioare lui Joe Biden covorul spre Casa Albă. Vom vedea. Până atunci însă, mă sperie

Adauga un comentariu