Titlurile zilei

Bombă detonată la spitalul mobil de la Lețcani. Bolnavii vor fi internați pe semnătura proprietarului în containerele improvizate! S-a lăsat cu o amendă uriașă după licitația aranjată

Publicat: 21 apr. 2021
Spitalul mobil de la Lețcani, Alina Popa, șefa Euronest, și Maricel Popa, fostul șef CJ Iași
Magistrații de la Judecătoria Iași au respins acțiunea celor de la Asociația Euronest pentru anularea unei amenzi a Curții de Conturi, privind spitalul mobil de la Lețcani. Asociația și-a asumat pe semnătură redeschiderea spitalului în ciuda problemelor care încă nu au fost remediate

Lovitură sub centură pentru cei responsabili de spitalul mobil din Lețcani. Asociația Euronest este bună de plată pentru combinațiile făcute la licitația pentru achiziția unității medicale, în mandatul lui Maricel Popa, la CJ Iași. Magistrații au respins solicitarea asociației de anulare a amenzii încasate de la Curtea de Conturi. În plus, conducerea Asociației Euronest a ajuns să-și asume în scris că va răspunde în cazul unui dezastru la Lețcani, expertizele la instalațiile electrice nefiind nici acum efectuate

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest este bună de plată după licitația cu scandal pentru spitalul mobil de la Lețcani. Inspectorii Curții de Conturi Iași au scos la iveală o sumedenie de nereguli în urma licitației derulate cu scandal și a achiziției unității mobile sub umbrela lui Maricel Popa. Inspectorii au amendat Asociația Euronest cu 60 de mii de lei în uma neregulilor constatate. Alina Popa, directorul Euronest, a contestat însă în instanță amenda încasată de la Curtea de Conturi, sperând să scape basma curată. Magistrații de la Judecătoria Iași au decis însă că Euronest este bună de plată și că nu se justifică acțiunea acestora.

Amendă pentru combinațiile de la spitalul mobil din Lețcani!

Euronest a contestat amenda de la Curtea de Conturi dată în vara anului 2020. Inspectorii Curții au constatat mai multe nereguli, inclusiv trucarea licitației, contractul fiind adjudecat de firma turcă SDI Global LLC pentru 13,4 milioane de euro. Deși Euronest a contestat amenda, asociația nu a avut câștig de cauză.

„În temeiul dispozițiilor art. 200 alin. (4) C. proc. civ., anulează cererea de chemare în judecată formulată de petenta Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, în contradictoriu cu intimata Curtea de Conturi, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 194-197 C. proc. civ”, se arată în decizia magistaților de la Judecătoria Iași.

Euronest a avut dreptul la o cerere de reexaminare, însă magistrații au respins ulterior și această solicitare celor de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Astfel, reprezentanții Euronest sunt buni de plată și trebuie să scoată din buzunar cei 60 de mii de lei (12 mii de euro) pentru a plăti amenda dată de Curtea de Conturi.

Spitalul se redeschide pe semnătura directorului Alina Popa de la Euronest

Șefii administrației județene și părțile implicate în domeniul medical s-au întâlnit recent pentru a discuta despre redeschiderea spitalului de la Lețcani după circa 3 luni de pauză. Unitatea medicală nu a fost redeschisă pentru internarea bolnavilor de COVID-19 și din cuza lipsei verificărilor instalațiilor electrice și a celor termice. Euronest nu a reușit să găsească nicio firmă care să verifice instalațiile din containerele respective, astfel încât autoritățile nu au vrut să-și asume redeschiderea spitalului. În aceste condiții, Alina Popa, directorul Euronest, a susținut la ultima întâlnire a oficialilor că își asumă pe semnătură redeschiderea spitalului până la găsirea unei firme dispuse să facă verificările respective. Șefii județului și ai Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, în acord cu cei de la Euronest, au decis să redeschidă unitatea medicală.

Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani

Licitația pentru achiziția spitalului mobil a fost derulată cu scandal de la bun început. Echipamentele medicale nu au fost pe deplin conforme cu normativele Uniunii Europene. În plus, frigul a pătruns în containerele de milioane de euro, ceea ce a dus la închiderea unității. Și Corpul de Control al Ministerului Sănătății a scos la iveală zeci de nereguli la spitalul mobil, în vreme ce procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente referitoare la achiziția unității. La Lețcani au fost internați circa 350 de bolnavi în săptămânile în care spitalul mobil a fost funcțional.

Comentarii
Adauga un comentariu