Eveniment-Social

Bomba imobiliara! Primaria vrea sa vanda 258 de case in oras

Publicat: 29 mart. 2013
1

@ Municipalitatea ieseana vrea sa vanda toate casele pe care le are inchiriate in oras, lucru pentru care cere modificarea legislatiei @ Primaria vrea sa scoata la mezat 258 de case, cu ajutorul parlamentarilor @ Printre acestea se numara si monumente istorice

Viceprimarul liberal Marius Danga le-a cerut parlamentarilor ieseni sa modifice legislatia care reglementeaza statutul imobilelor din patrimoniul autoritatilor locale. Potrivit acestuia, cele 258 de case pe care le administreaza municipalitatea ieseana, acestea incluzand 579 de unitati locative, sunt in mare parte intr-o stare deplorabila, reabilitarea lor fiind practic imposibila, in conditiile in care o reparatie capitala ar putea costa chiar si peste 1.000.000 de lei, in functie de fiecare imobil in parte. „Aceste case sunt construite intre 1890 si 1925”, a precizat viceprimarul. Unele dintre aceste spatii, considerate monumente istorice, ar putea fi instrainate daca modificarile legislative cerute de municipalitate se vor concretiza in legi. „Noi am vrea sa le putem vinde chiriasilor sau altor entitati interesate. Daca nu sunt monumente istorice, dupa vanzare, unele ar putea fi demolate sau renovate, dar ar putea fi in primul rand reparate, gestionate cumva. Profitul pe care ni-l aduc noua este infim”, a declarat viceprimarul Marius Danga.

Noi reglementari pe legea ANL

Principalul scop al modificarilor legislative pe care viceprimarul Marius Danga vrea sa le obtina anul acesta cu ajutorul parlamentarilor ieseni este acela al scoaterii la vanzare a caselor din patrimoniul municipalitatii. In plus, parlamentarilor li se cere amendarea legilor, astfel incat cumparatorii sa nu mai poata fi doar chiriasii cu contracte datate inainte de 1995, asa cum este in prezent. „O problema de reglementat este si cea a preturilor la care se pot vinde aceste spatii. Legislatia trebuie modificata pentru a putea utiliza mecanismele de reglare a pietii, pentru a putea vinde la pretul pietei”, a declarat Marius Danga. Potrivit acestuia, una din reglementarile cerute legislativului vizeaza modificarea legii prin care s-a infiintat si reglementat activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Astfel, nu pot achizitiona apartamentele acei chiriasi ai ANL care au un venit peste salariul mediu. „Nu ai cum sa iei un imprumut pentru a achita un apartament, daca nu ai un salariu care sa iti permita sa iei un imprumut. Acea prevedere trebuie inlaturata”, a precizat viceprimarul Marius Danga. In plus, parlamentarii ar urma sa ceara stipularea in legea ANL faptul ca nu pot fi cumparatori cei care au dobandit o locuinta, in timp ce erau chiriasi. „Noi am blocat aceasta chestiune printr-o hotarare de Consiliu Local. In instanta putem pierde pentru ca legea nu prevede nimic pe aceasta tema”, a declarat viceprimarul Marius Danga.

Vezi aici tabelul privind propunerile de modificari ale unor acte normative care reglementeaza activitatea de administrare a patrimoniului public.

Comentarii
  • Sa fiti atenti la mos Costachi! Pe tigani nu i-a stramutat niciodata nimeni doar putin Antonescu…asa ca tot central ii veti gasi.

  • Daca aceste locuinte se vor vinde ce se va intampla cu cele de patrimoniu?
    Normal ar fi sa se adauge la lege obligativitatea pastrarii arhitecturii exterioare, altfel, ne vom trezi cu aceleasi case cu acoperis tuguiat care au impanzit toata tara! Vom avea un oras fara personalitate, urat, ocupat de toti parvenitii de dupa revolutie, care inca n-au invatat sa se poarte, dar sa mai stie ceva despre patrimoniu!

    Dar condcerea Iasului nu tine cont nici de vegetatia orasului, taie copaci, stricand microclimatul orasului si al cladirilor (strada Stefan cel Maare, paduricea din spatele Palatului Culturii s.a.)

Adauga un comentariu