Actualitate

BOMBA in cazul angajatului mort de caldura de la Salubris! Rezultatele anchetei arunca in aer intreaga firma

Publicat: 13 oct. 2016
1
@ S-a finalizat ancheta in cazul angajatului Salubris care a murit in timpul programului, in luna iunie a acestui an, iar rezultatul este unul socant: barbatul a murit din cauza expunerii indelungate la canicula @ Acesta este un caz unic in Romania, fiind prima situatie in care un salariat moare din cauza caldurii, vinovat fiind angajatorul care nu a oferit facilitatile necesare si a exploatat prin munca salariatii @ In urma gravelor nereguli, Salubris SA a primit amenzi in valoare de 8.000 lei si un dosar penal a fost deschis in acest caz
 
Rezultatele anchetei desfasurate in cazul tanarului care a murit in timpul programului de munca sunt socante: Constantin Gavrila, in varsta de 32 ani, angajat ca incarcator-descarcator in cadrul Salubris SA, a murit din cauza expunerii indelungate la soare. Acesta este un caz singular in Romania si cu atat mai revoltator in conditiile in care salariatul a solicitat conducerii in randuri repetate sa fie invoit, deoarece era epuizat si se simtea rau dupa ce a fost obligat sa lucreze ore suplimentare din cauza deficitului de personal din cadrul firmei de salubritate. 
 
Raportul medico-legal realizat in acest caz a confirmat faptul ca angajatul Salubris a murit din cauza muncii in conditii de temperaturi foarte ridicate, iar ancheta desfasurata la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi s-a finalizat cu amenzi in valoare totala de 8.000 lei. Astfel, SC Salubris a primit o sanctiune in valoare de 4.000 lei pentru ca nu s-a asigurat ca toti angajatii sa respecte normele de sanatate si securitatea muncii.

Colegii acestuia au povestit faptul ca, Constantin Gavrila a fost tinut la munca desi se simtea rau si a cerut sa fie invoit de la munca, insa seful sau de tura a refuzat acest lucru, motivand faptul ca se confrunta cu o lipsa de personal. A doua sanctiune aplicata SC Salubris SA, tot in valoare de 4.000 lei, a fost data pentru ca nu s-au asigurat toate conditiile conform Ordonantei de urgenta nr. 99/2000 care prevede masurile de protectie a salariatilor pe timp de canicula. Drept urmare, un dosar penal a fost inaintat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, iar cei responsabili de moartea tanarului vor trebui sa dea explicatii in fata magistratilor. 

„Salubris SA a fost amendata cu suma de 8.000 de lei de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, dupa ancheta desfasurata in acest caz. Sunt mai multe motive pentru care au fost aplicate aceste sanctiuni. Se realizeaza si o ancheta interna din partea departamentului de Protectia Muncii din cadrul Salubris, insa aceasta nu a fost inca finalizata”, a precizat conducerea Salubris SA.
 
„Nu primea apa, sefii de la Salubris au mintit”
 
Tanarul in varsta de 32 de ani lucra ca si manipulator incarcator-descarcator pe un utilaj Salubris si a murit in plina strada, in data de 22 iunie. Se intampla in ziua mare, la orele 16:00, in timp ce ieseanul se afla la munca in zona Podul de Piatra si a cazut ca secerat pe asfaltul incins la peste 40 de grade Celsius. Barbatul a murit dupa aproape o ora la spital, avea hipertermie, cu o temperatura a corpului de peste 43 grade Celsius.
 
Sefii Salubris declarau atunci ca sunt socati de moartea angajatului lor, pentru ca acesta beneficia de toate conditiile care se impun angajatorilor in zilele caniculare, adica avea program redus, primea apa minerala si statea la umbra. Atat ancheta cat si colegii sau rudele acestuia au indicat cu totul altceva.

„A intrat un coleg de-al sotului meu in concediu si lucra in locul lui. A lucrat sapte zile intr-una, fara nicio zi de pauza, iar atunci erau calduri foarte mari. In mod normal, el lucra doua zile cu trei sau trei cu patru, deci in mod normal trebuia sa aiba liber. Dar ei nu aveau oameni si il fortau cat mai mult pe sotul meu. In ultimele zile de munca era negru tot pe cap si in jurul gatului. Nu primea apa, sefii de la Salubris au mintit ca le dadeau apa la munca. Inainte lucra la Ceramica si primea o sticla de lapte zilnic si chiar l-am intrebat daca aici ii da macar apa minerala, iar el mi-a spus «Nu ne da nicio apa, poate apa clocita!». Marti seara, cu o zi inainte sa moara, imi spunea ca nu mai poate, se plangea ca e foarte obosit de atata munca. I-am spus sa-l sune pe Adam, seful lui de sector, si sa-l roage sa ii dea o zi libera ca sa-si mai revina. Sotul meu a spus ca mai bine nu, pentru ca abia s-a angajat la Salubris de trei luni si ii este frica sa nu-l de afara din cauza asta. Avea opt ore pe cartea de munca, dar pleca dimineata la 5 si venea seara la 6″, a povestit Mihaela Gavrila.
 

Chiar si colegii barbatului decedat sustin ca acesta ar fi muncit in zilele respective, cu temperaturi exterioare extrem de ridicate, cate 11 ore pe zi, sase zile consecutiv, iar in ziua decesului nu ar fi primit apa minerala din partea angajatorului, asa cum cere legea. Mai mult, acesta ar fi solicitat o pauza de munca de la sefii sai directi, insa ar fi fost refuzat.

„A stat sase zile la munca in perioada cu canicula mare, cate 11 ore pe zi, iar dupa asta a murit. Nu este vinovat cu nimic, pentru ca era sanatos de felul lui, dar atunci a stat in soare prea mult. El a cerut liber de la seful de pe Sectorul 1-3 Copou, de la domnul Adam, dar nu i-a dat si i s-a spus ca nu sunt oameni destui ca sa-i puna la munca in timpul noptii pe strada”, a povestit un angajat Salubris care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Comentarii
  • Exista o prea mare diferenta intre situatia din teren (incarcatori-descarcatori gunoaie menajere) si situatia din birouri. Daca in teren este criza de salariati, in birouri sunt sute de birocrati care nu justifica prezenta lor acolo in comparatie cu volumul de munca, iar salariile sunt mai mari decat a celor din teren. Amenda de 8000 de lei? Pai asta e salarul unui director de acolo, iar 4000 lei este salarul unui sef de birou. Astea sunt amenzi? Macar daca le-ar plati cei vinovati de ucidere din culpa, dar le vom plati tot noi, contribuabilii. Acolo la Salubris, ca in toate institutiile primariei, trebuie schimbat tot, din radacina.

    • Nu palma! Contul deschis pentru campania PSD. Un leu de la apa, un leut din spaga pentru postul de director, de sefulet, etc. … O murit un om? Un maturator! … da-l dracului …. Eu, Chirica, sunt noul PSD!

  • Asta pt ca si protecria munci face controale in teren de neimaginat oameni care lucrează 12 ore si in cartea de munca au 4 ore cazaturi de la inaltme (vechiul sediu eon) am facut odata sesizare la ITM pe aceasta tema dar spaga are putere in Romania si mortu e vinovat

  • Din cauza asta nu evoluam ca societate , ca sunt atâtea fosile in functii de conducere….!!!! Schimbul de generatii pe când ??? Ne am săturat de ei ? Dar corb la corb nu isi scoate ochii…..

  • dar de angajatul coleg care a murit tot asa pe strada in august ,tot de inima imediat dupa ce a murit acest cetatean care era angajat tot la Salubris de ce nu se aude nimic?…s-a dat bani grei,nu?…intrebati la punctul Salubris Cantemir ca stiu toti colegii care matura strada…..va dau si numele decedatului DUMITRASCU VASILE…D-zeu sa il ierte,ca a fost coleg si baiat bun!!!

Adauga un comentariu