Titlurile zilei

Bombă în politica din județul Iași. Deputatul USR Cosette Chichirău este verificată de Agenția Națională de Integritate. Și-a ascuns veniturile obținute în SUA – DOCUMENTE

Publicat: 02 oct. 2020
Deputatul USR Cosette Chichirău a ajuns sub lupa Agenției Naționale de Integritate pentru că nu a declarat o firmă din SUA
Deputatul Cosette Chichirău cu panourile solare din SUA

Deputatul USR Cosette Chichirău a intrat sub lupa inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate din cauza unei firme din Statele Unite ale Americii. Deputatul USR s-a aflat ani la rând într-un conflict de interese, în timp ce reprezenta ieșenii în Parlamentul României. Cosette Chichirău nu a renunțat, în timpul mandatului, la calitatea de administrator al unei societăți de panouri solare de peste Ocean. Agenția de Integritate a înregistrat o plângere pe numele său, cercetările fiind în curs

Lovitură încasată de deputatul Cosette Chichirău, liderul USR Iași. Demnitarul este verificat de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că nu a declarat, în perioada mandatului din Parlamentul României, firma Wellington Solar LLC, din statul Massachusetts, unde a deținut calitatea de administrator. Cosette Chichirău a fost în această firmă în perioada 7 ianuarie 2014 – 30 iunie 2018. În vara lui 2018, firma a fost radiată. Cu toate acestea, Cosette Chichirău nu s-a retras din firmă, odată ce a intrat la finalul lui 2016 în Parlamentul României, fiind într-un conflict de interese.

Deputatul USR Cosette Chichirău a ascuns detaliile despre firma din SUA

Până la radierea din 2018, deputatul ieșean a continuat să apară în documente ca administrator al firmei. Cosette Chichirău a apărut ca agent și manager al firmei din Massachusetts, în ciuda faptului că societatea nu aducea profit. Însă, în loc să iasă din firmă în 2016, aceasta a așteptat să o radieze. Astfel, a prins aproape doi ani în paralel, ceea ce trezește suspiciunea de conflict de interese.
Un politician din Iași a făcut o sesizare către ANI prin care a arătat cum Cosette Chichirău a ascuns toate aceste aspecte.

„În perioada 2016-2018, doamna Cosette Chichirău a deținut, în paralel, atât calitatea de deputat în Parlamentul României, cât și pe cele de proprietar și manager al companiei americane Wellington Solar LLC, înregistrată în orașul Cambridge, statul Massachusetts, având numărul de identificare (EIN) 464452081, calități care nu au fost menționate în declarațiile de avere și în cele de interese, depuse la Camera Deputaților în anii 2016, 2017, 2018”, se arată în sesizarea depusă la ANI.

Firma a avut sediul în apartamentul său din statul Massachusetts

Doi ani, deputatul USR Cosette Chichirău a ascuns toate aceste detalii. Deși trebuia să se retragă din societate imediat ce a intrat în Parlamentul României, demnitarul nu a făcut acest lucru. Iar până la radierea societății de către statul american au mai trecut doi ani.

„Conform documentelor ce apar pe site-ul guvernului din Massachusetts, de la înființarea companiei Wellington Solar LLC, la data de 7 ianuarie 2014, până la data desființării acesteia, respectiv 30 iunie 2018, managerul și administratorul inițiali ai companiei nu au fost înlocuiți până la desființarea companiei. Aceste funcții au fost deținute în tot acest timp de doamna deputat Cosette Chichirău, fapt ce încalcă prevederile art.82, alin.1 lit.1 din Legea 161/2003”, se mai arată în adresa respectivă.

Cosette Chichirău a mințit ani la rând. ANI a luat dosarul la verificat

Chichirău a susținut că a fost cofondatoare în firmă, însă cealaltă persoană nu apare în niciun document. Deputatul apare ca singura persoană din această societate. În plus, nu pare nicăieri vreo mențiune că aceasta a renunțat la firmă în 2016. Cosette Chichirău ar trebui să pună la dispoziția opiniei publice toate documentele legate de această firmă pentru a se vedea realitatea. Parlamentarul a tot susținut că nu are nicio treabă cu firma respectivă, însă documentele o contrazic. Certificatul de organizare al companiei Wellington Solar LLC, informațiile despre firma în cauză disponibile pe site-ul guvernamental al statului Massachusetts, îl contrazic total pe actualul deputat. Firma din SUA nu a avut un alt manager sau proprietar în afara deputatului, în perioada 2014 – 2018. Informațiile au apărut pe Massachusetts Secretary of the Commonwealth, Corporations Division, respectiv Registrul Comerțului din statul american.

În aceste condiții, ANI trebuie să facă verificări amănunțite, mai ales că plângerea a fost deja înregistrată în această instituție de control a averilor demnitarilor.

Vezi AICI Declarație de avere 2016 Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarație de interese 2016 Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarație de avere 2017 Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarație de interese 2017 Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarație de avere 2018 Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarație de interese 2018 Cosette Chichirău

Vezi AICI Certificatul de organizare al companiei Wellington Solar LLC

Vezi AICI Înregistrări oficiale Corporate Division MA

Vezi AICI Annual Report 2015 Wellington Solar LLC

Comentarii
 • Bomba este doar in capul vostru!
  Cine se uită in legea invocată de voi constata că scrieți numai minciuni și dezinformați cititorii.
  Ce treabă are Legea 31/1990 cu S.U.A. ?
  Adică ce treabă are S.U…A. cu Prefectura?
  Niciuna!
  Dar haide sa fabricam știri, pentru prosti!

 • Chichirau nu a incalcat legile din SUA, a incalcat legile din Romania, stia ca este incompatibila cu functia de deputat conform legilor Romaniei dar a preferat sa le incalce sperand ca nu se va descoperi nimic.Speram ca va beneficia de interdicia exercitarii unei functii publice pentru ceva ani, nah vom scapa de respectabila doamna deputat 0.

 • Slavă Cerului că mahalagioaica nu a câștigat Primăria. Oricât s-a scremut, oricât s-a zbătut.
  A tras-o în jos Bodea (zic unii) deși ea săraca e zero triplu-barat, nu mai trebuia efortul de a o fi tras cineva (!).
  Lucrurile sunt simple: filiala Iași a fost penetrată ca la carte de către PNL, după modelul PSD Chirica în PNL și după modelul Duden cu șah la rege.
  Și ce urmează ? Uite, faze din astea.
  Numai bune, înainte de parlamentare, o scoate incompatibilă, nu mai prinde deputăția, o dă afară și preia filiala. Simplu și legal. Crede cineva că informații din astea sunt din partea PSD sau din stânga ? Nicidecum. Cozet e un nimeni, nu se obosesc ăia cu ea.
  Șopârlele vin chiar din interiorul haștagului, cu aprobarea lui Barna (să scape de un etern loser cum e Cozet), cu lucrarea lui Cioloș (care speră și ăla ca unui din +să preia șefia) dar mai ales de la Bodea. Legitim dealtfel.
  Cozet, Cozet, foarte curând în politică vei fi piatră în casă. Ca în viața de zi cu zi.

 • Cei care nu declara averile din Romania, realizate pe spinarea noastra, pe principiul buzunarelor comunicante in favoarea lor, sunt colosal de periculosi. Dar arata cu un deget indreptat spre Chichirau si cu trei indreptate spre ei insisi…

 • Urmeaza Bodea dupa principiul lui Barna,, fara penali, fara hotii,, .Adevarat, ne-am convins ca e invers, o masca,, cu penali si cu hoti,, la USR. Nu voi vota niciodata USR chiar daca ar trece in alianta sau si-ar schimba denumirea.

 • Pt „adriana”. Indicati-mi și mie articolele din legile care interzic să ai afaceri in străinătate (deci…nu în România) și astfel să fii incompatibil in Romania!
  Că scrieți că știți legile alea. Sau nu? Doar dați din degete aiurea pe tastatura? Demonstrați!

 • Si-a pus in aplicare amenintarea il don primare. Deh, ca la el e ok sa isi lase citamai palatul la fiecare nevasta, sa ia la copchilu’ mic treburi de un sfert de milion de epuroi… ca orice roman muncitor, desigur. BZI, sinteti jalnici ca de obicei. P.S. Am votat CC doar ca sa scap de il capo mafioso, nu ca as fi fanul ei. Daca era alt contracandidat cu sanse, votam cu ala. Pe ea nu o pot ierta pentru mizeria cu Bodea si celelalte vinituri peneliste din USR Iasi.

 • Toata legislatia care sanctioneaza aceste fapte de coruptie nu precizeaza ca un demnitar , functionar public este incompatibil daca desfasoara o activitate de natura celor care atrag incompatibilitatea, afara sau in tara,prin urmare nu are voie si punct. Lista legislatiei e lunga.Legea 161 din 2003 cu modificarile ulterioare, Legea176 din 2010 modificata, Legea privind statutul senatorilor si deputatilor, Codul penal pe la art 300 aprox, etc. legislatia ANI.In legislatie veti gasi definitia conflictului de interese, prin urmare incompatibilitatile functionarilor publici, demnitarilor, sanctiunile respectiv interdictiile aplicate.

 • Chichirau speram sa primeasca o interdictie de vreo 3 ani si la revedere vis frumos de deputat cu Bodea/Ei, acum urmeaza Bodea. GATA ! Stop mizerie ! Pana cand hranim si toleram penalii? Oricum, aceste gunoaie au planuit inca dinainte de alegeri ca vor doar in Parlament nimic altceva, curge mereu miere buna acolo, de ce Bodea nu vrea consilier judetean? Munca, indemnizatia cam mica pentru asa un geniu… ehe cred ca nu va avea nimic pana la urma. Si apoi trebuie sa se linisteasca bodea odata la racoare ca el daca ar fi iar deputat??/senator?? ar arunca cu noroi in primarie , cons judetean, in iesenii care muncesc, ca nu se face ca nu se munceste etc ca asa …etc atacuri la persoana si imagine cum vrea el.Sa se analize el cat de 0 este pe toate liniile

 • Pt. „adriana”!
  Degeaba căutați aiurea pe internet!
  Dacă nu aveți cunoștințe juridice competente, mai bine că abțineti!
  Vă faceți de rușine!
  Am scris clar sa indicati articolul/articolele din lege, nu niste legi căutate, in grabă, pe internet
  Nu este acuzat nimeni în baza Codului penal, așa la modul general!
  Nu putem cita nici o lege…, așa la modul general.
  Sau pot…doar cei care au făcut o Facultate de Drept,…așa.. la modul general…

 • ce fel de deputat este Chichirau care nu cunoaste legile Romaniei sau nu a vrut sa le cunoasca, sau cum, care e treaba? functioneaza doar interesul la ciolan si atat? rusine un deputat sa nu cunoasca nici o lege sau desi prin absurd ar cunoaste o ignora

 • Am căutat în mod special în legislația ANI și chiar în formularele pe care le găsiți și le descărcați de acolo scrie clar „naționale”.

 • Cuvantul cheie e: NATIONALE

  „funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi
  societăţilor naţionale;”

  Chirica e disperat; cine l-a sfatuit sa faca asta, nici nu stie legea. Gen aia de la Antena3 cu „frauda” din Bucuresti …

 • Nu e nimic ilegal. Cuvantul cheie e: NATIONALE

  „funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi
  societăţilor naţionale;”

  Chirica e disperat; cine l-a sfatuit sa faca asta, nici nu stie legea. Gen aia de la Antena3 cu „frauda” din Bucuresti …

 • societate nationala romana sau straina e tot societate nationala pentru ca apartine unei natiuni unei tari unde este inregistrata societatea! iaca na!

 • societate nationala romana sau straina e tot societate nationala pentru ca apartine unei natiuni unei tari unde este inregistrata societatea! iaca na! Aceasta este interpretarea corecta! Norma este clara, nu lasa dubii de interpretare. Punct.Atunci care ar fi ratiunea legiuitorului? In Romania nu dar in alta tara ai voie? Este vreo precizare expresa cumva in acest sens?

 • Să mori ????(???)
  De când S.U.A. este națiune? Și are și societăți naționale?
  Da-mi un exemplu! Că ei, S.U.A., se laudă in lume că sunt o federație de state! Ai schimbat Constituția federală cu una națională? Vezi că ești deja dușmanul numărul unul al S.U.A. ! O să pună ăștia un cent recompensa pe inteligenta cu care „ne copleșești”!
  De când o țară este o națiune?
  Bai, Haplea! Sunt noțiuni de an I Facultate de Drept!

 • BRAVO DANIEL! ARATA-LE PUTUROSILOR CARE NU STUDIAZA NIMIC CI DOAR MANANCA R…LA BZI….CA NU SUNT INFORMATI….NICI NU STIU SA SE INFORMEZE….

Adauga un comentariu