Sport

Bomba in tenis! Se pregateste o decizie care va schimba radical acest sport

Publicat: 22 ian. 2013
1

Cele cinci ore si doua minute jucate de Djokovici si Wawrinka duminica au readus din nou în discutie introducerea tie-break-ului în setul decisiv la turneele de Mare slem. Mai mult, Tommy Hass sustine ca si la baieti ar trebui jucat dupa sistemul ”cel mai bun din trei seturi”. Novak Djokovici si Stanislas Wawrinka au jucat duminica un meci de tinut minte. Acesta a durat 5 ore si doua minute si s-a încheiat cu scorul 1-6, 7-5, 6-4, 6-7(5), 12-10 în favoarea liderului mondial. O partida care i-a entuziasmat pe unii, dar care i-a pus pe ganduri pe altii. Kevin Anderson, al 31-lea jucator al lumii, a scris pe Twitter: „E momentul sa eliminam lungile seturi cinci de la toate turneele de Mare slem? Cred ca da. Ce valoare adauga ele întregului joc? Trebuie sa clarific pentru cei care cred ca e mai spectaculos asa, oare merita tot stresul fizic care se rasfrange asupra jucatorilor?”.

Turneele de Mare slem sunt singurele unde la masculin se joaca dupa sistemul cel mai bun din cinci seturi. Doar la US Open se joaca tie-break în setul decisiv, la restul competitiilor de Grand Slam se joaca pana exista o diferenta de doua game-uri. Faptul ca la Wimbledon nu se disputa tie-break în setul al cincilea a dus la cel mai lung meci din istorie, care s-a întins pe 3 zile, a durat 11 ore si cinci minute si scorul în setul al cincilea a fost 70-68. La Melbourne, cel mai lung meci a fost finala dintre Novak Djokovici si Rafael Nadal care a durat 5 ore si 53 de minute. Recordul la Roland Garros este detinut de partida dintre Santoro si Clement din 2004, care a durat 6 ore si 33 de minute. La US Open, chiar daca exista regula tie-break-ului, cel mai lung meci s-a disputat în 1992 si a durat 5 ore si 26 de minute.
Motivele invocate pentru scurtarea meciurilor au legatura cu solicitarea organismului si cu faptul ca tenisul a devenit din ce în ce mai fizic. Exemplul cel mai apropiat vine de la meciul din turul al doilea dintre Gilles Simon si Gael Monfils, cand abia mai puteau merge si lovi mingea, într-un meci care a durat 4 ore si 43 de minute.
În aceasta dezbatere, Tommy Haas spune ca ar trebui ca si baietii sa joace la turneele de Mare Slem, la fel ca fetele, dupa sistemul cel mai bun din trei. „Anul trecut la Shanghai, am avut un consiliu al jucatorilor si atunci am întrebat cine e de acord cu trecerea la acest sistem. Singurul de acolo care a ridicat mana am fost eu”, a povestit germanul în varsta de 34 de ani. Deocamdata, oficialii nu dau niciun semn ca ar vrea sa schimbe ceva, dar discutiile continua.

Adauga un comentariu