Actualitate

BOMBA! Un afacerist falimentar isi construieste bloc turn in Copou: In spatele controversatului proiect sta un cunoscut functionar din Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 14 mai 2017
@ Un controversat proiect imobiliar este ridicat intr-o zona ravnita din dealul Copou @ Blocul turn este construit prin intermediul unor firme controlate de familia unui cunoscut functionar din Iasi, care a fost subprefect al judetului si sef la Curtea de Conturi @ Scandalos este faptul ca, dupa ce familia Etcu a falimentat in conditii suspecte una dintre cele mai mari firme de constructii din Iasi si a lasat datorii de peste 2 milioane euro, aceeasi oameni au infiintat mai multe firme de tip fantoma cu care demareaza acum proiectul imobiliar din Copou @ In prezent, Autoritatea Fiscala incearca sa recupereze prejudiciile create prin intermediul Ral Construct Grup, aflata in insolventa, si este posibil sa se indrepte catre persoanele responsabile pentru devalizarea firmei @ Din cauza acestor jonglerii financiare, devine astfel extrem de riscant pentru oricine vrea sa-si cumpere un apartament in blocul ridicat de familia lui Etcu

Un proiect imobiliar de amploare a fost demarat in zona Copou, acolo unde se construieste un bloc turn prin intermediul unor societati controversate care au fost create ca firme satelit pentru una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din Iasi, si anume RAL Construct Grup Srl, societate aflata in insolventa din cauza datoriilor uriase si care este controlata de familia fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu, cel care s-a aflat si la sefia Curtii de Conturi Iasi vreme de mai multi ani.

Vezi si : LOVITURA! Un functionar public ajuns mare mosier peste terenurile din Iasi si incaseaza despagubiri uriase de la stat

Proiectul de pe strada Codrescu nr. 6 prevede „Construire imobil locuinte colective si imprejmuire teren proprietate”. Terenul respectiv a fost cumparat in anul 2015 si are o suprafata de 1.865 mp. Initial, firma New Building SRL a fost cea care a demarat procedurile pentru autorizari, iar la scurt timp, proiectul respectiv a fost cedat catre firma Etmak Grup SRL, care este acum beneficiarul proiectului. Cladirea care urmeaza sa se construiasca va avea doua subsoluri, parter si se va inalta pe 8 etaje. Intreaga suprafata construita va fi de 10.859,50 mp din care locuintele vor acoperi 7.131,74 mp, iar cele doua subsoluri 3.727 mp.
Conform autorizatiei de construire eliberate in decembrie anul trecut pentru Etmak Grup SRL, aici vor fi construite 106 locuri de parcare, din care 48 locuri de parcare vor fi amenajate in primul subsol, alte 43 locuri de parcare in subsolul doi, iar alte 15 locuri de parcare vor fi supraterane.
Familia Etcu sta in spatele beneficiarului, dar si a constructorului

Beneficiarul investitiei din strada Codrescu este Etmak Grup SRL, iar proiectantul este Arhitectis Trust SRL, in vreme ce constructor este RAL Construct Management Srl Iasi. Etmak Grup SRL a fost infiintata in anul 2014, iar administrator al companiei este Stefan Silviu Etcu, adica nepotul fostului subprefect de Iasi. Stefan Silviu Etcu detine o cota parte de 65 la suta din companie, iar asociatul sau este Ionel Florin Macovei, care detine o cota de 35 la suta din actiuni la Etmak Grup SRL. Firma controlata de Etcu si Macovei are sediul pe Strada Bucium nr. 109, iar exact la aceeasi adresa, Ionel Florin Macovei isi are biroul de mediator autorizat.
SC Ral Construct Grup SRL Iasi a fost vreme de multi ani una dintre cele mai importante companii din domeniul constructiilor, fiind un client fidel al contractelor pe bani publici. Firma controlata de familia fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu, se afla in insolventa de mai multi ani dupa ce conturile companiei au fost golite in conditii suspecte, iar in paralel, aceeasi patroni au infiintat o firma identica – Ral Construct Management SRL, care construieste acum imobilul din Copou.
Ral Construct Grup a atins un prag al datoriilor de peste 2 milioane euro, iar bancile comerciale, firmele partenere si ANAF-ul incearca acum sa-si recupereze prejudiciul, insa singurul bun al companiei care poate fi valorificat este un teren arabil extravilan  in valoare de doar 15 mii euro. Este vorba despre un teren in suprafata de 5.400 mp din comuna Dumesti, care apartine SC Ral Construct Grup, estimat la 14.850 euro.

„În patrimoniul debitoarei a mai ramas un singur bun imobil care consta în teren situat în comuna Dumesti, pentru care s-a stabilit un pret de evaluare de 29.700 euro fara TVA. Începând cu data de 17.02.2016 s-au efectuat publicatii de vanzare si s-au organizat un numar de 24 de sedinte de licitatii a bunului. Nicio persoana nu s-a înscris la sedintele de licitatie…”, dupa cum au precizat reprezentantii Centrul de Expertiza în Insolventa SPRL Iasi.

Practic, singurul bun al companiei care mai poate fi valorificat are o valoare de circa 30 mii euro, asta in conditiile in care datoriile totale ale firmei lui Etcu sunt de 2 milioane euro. In aceste conditii, este posibil ca ANAF-ul sa se indrepte catre noua investitie imobiliara din Copou pentru a acoperi prejudiciul de 2 milioane euro, iar cei care sunt interesati de locuintele respective trebuie sa acorde o atentie mare asupra demersurilor care se realizeaza aici.
Au golit conturile companiei falimentare si au umplut de bani o firma identica

In acte, RAL Construct Grup apartine asociatilor Stefan Silviu Etcu in varsta de 45 de ani si sotia acestuia, Mariana Etcu, in varsta de 42 de ani. Stefan Silviu este nepotul fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu. Cei doi au pierdut recent si un apartament pe motiv ca nu au achitat ratele unui credit in valoare de 36.801 euro accesat la Raiffeisen Bank SA. De executarea silita s-a ocupat BEJ Campeanu Ioan, locuinta celor doi soti fiind vanduta la licitatie publica cu pretul de 86.400 lei (pret redus cu 25 la suta).
In anul 2010, Stefan Silviu Etcu deschidea un punct de lucru al societatii comerciale Ral Construct Grup SRL in localitatea Lohmen din Germania, prin inchirierea a unui birou si a 3 camere la Hotelul Lohmen. Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2011, Ral Construct Grup a intrat în insolventa in conditii suspecte, asta desi in perioada 2004-2010, compania a mers constant pe profit. Tot in acel an, la scurt timp dupa deschiderea sediului din Germania, fondurile companiei au disparut brusc, iar de la o cifra de afaceri de peste 13 milioane lei in anul 2009, valoarea tranzactiilor a scazut la 3,4 milioane lei in anul 2010, iar in urmatorul an a scazut de zece ori mai mult, pana la 381 mii lei. La fel s-a intamplat si in cazul numarului de angajati, care a scazut brusc de la 126, la numai 2 angajati in anul 2011.

Vezi si : Incendiar! Afacerist de top din Iasi interceptat de procurorii anticoruptie
 

Exact in 2011, anul in care banii Ral Construct Grup au disparut brusc, sotii Etcu infiintau compania Ral Construct Management SRL, care a inregistrat o ascensiune formidabila pentru o companie abia aparuta in domeniul constructiilor. Astfel, inca din primul an de activitate, Ral Construct Management SRL inregistra un profit de 111 mii lei, in 2013 un profit de 301 mii lei,  in 2014 1.482.173 lei, iar in 2015 a inregistrat un profit de 1.099.375 lei. 
Mai mult, in conditiile in care datoriile totale ale Ral Construct Grup sunt de 9.633.558 lei, iar executorii incearca din rasputeri sa valorifice singurul teren aflat in patrimoniul societatii, cealalta firma a sotilor Etcu, si anume Ral Construct Management, este pur si simplu o masina de facut bani tinand cont de faptul ca noua firma a acestora inregistreaza o cifra de afaceri de 25.768.135 lei si peste 100 de angajati.
Fostul subprefect cere 1,6 milioane lei de la compania pe care a falimentat-o

Ral Construct Grup a fost implicata intr-un scandal dupa ce a incasat bani in mod ilegal pentru reabilitarea unor scoli dintr-o comuna ieseana. Ilegalitatile s-au petrecut in comuna Belcesti si au fost descoperite de Camera de Conturi in urma unui control, iar inspectorii au constatat ca Ral Construct Grup a incasat ilegal 511.000 lei. Firma a incasat banii respectivi, desi lucrarile nu au fost finalizate. Din acest motiv, elevii au fost nevoiti sa-si desfasoare activitatile scolare intr-o cladire in care a functionat postul comunal de politie. Camera de Conturi a formulat o plangere penala in acest caz. 
De mentionat faptul ca, in cadrul Ral Construct Grup SRL, firma aflata in insolventa de aproape 4 ani, Stefan Etcu s-a inscris la masa credala pentru recuperarea unei sume de 1,6 milioane lei. Directia de Finante Publice Iasi trebuie sa recupereze peste 500 mii lei, Terramold Construct 510 mii lei, iar Reiffeisen Bank 374.000 lei. Din cauza acestor jonglerii financiare, devine astfel extrem de riscant pentru oricine vrea sa-si cumpere un apartament in blocul ridicat de familia lui Etcu


loading...

Comentarii
 • Este un caz intalnit la majoritatea investitorilor imobiliari mai vechi pe piata. S-a practicat foarte mult sistemul suveica de impingere a datoriilor de la o investitie la alta. Datoriile se acumuleaza si la un momentdat trebuie sa falimentezi firma … iar paguba o plateste in timp … daca o mai plateste. Faptul ca da salarii la 100 de angajati si plateste taxe e un lucru important pentru Iasi. Cred ca este un alt articol de fortare a unei finantari publicitare … nasol jurnalism. Cel mai castigat din afacerea asta cred ca este cel care a vandut terenul :)) … acolo e castigul. PUZ in 2009 (pe legea vehe de ubanism) cu autorizatie data in 2016 … si aici e o problema (PUZ-urile astea mai si expira la schimbarea legilor, trebuia unul nou …dar nah, cine sa-i spuna? …arhitectul sef? :)) ).

 • Aveti o grija deosebita de fam. Etcu. Nu puteti dormi linistiti si credeti ca va faceti meseria de jurnalisti. De fapt nu sunteti decit niste dezinformatori. Numai cu impozitul pe profit platit in ultimii trei ani statul a incasat sume importante de bani. Ce are nepotul cu mosul sau si cu ce va deranjeaza pe voi daca voi cumpara apartament in blocul construit in Copou. De trei ori indemnati viitorii beneficiari sa aiva grija. Halal presa , nu v-a achitat taxa de protectie?.

  • domnule…cap de paie, noi avem ce avem cu toți escrocii, i-ar familia de mârlani parveniți care au furat statul și pe noi, așa numiți escu cu litera mica au făcut jonglerii, multe în care nepotul țepar a reușit prin unchiul escroc sa primească și să câștige licitați cu statul în defavoarea firmelor corect angajate intr-o licitație, așa că taci dracului din bot și nu mai scrie aberați !!!

    • Să te i-au in belitura pe tine, pe ma-ta și pe toată familia ma-ti de la cel cu tata in gura panaa cel cu cârja in mana, să mă kakk pe gura ta!! Uite atent să vezi dacă am scris bine acum frecatear cain de le stradă direct în gât!

 • Toti carnatii tarii care au furat acum sunt mari dezvoltatori si bussinesmani….afaceristi dupa ce au furat tot ce ai putut…..vechi securisti……procurori……lichele……acoperitori ai celor de la Bucuresti…….surdu si badarau cate cladiri au in Iasi?

 • Parca asta este singurul afacerist din Iasi care a facut acest lucru, nu mai sunt si altii cum ar fi Butuca care in timp ce Moldomobila mergea tot pe pierderi o alta firma infiintata de el cu domeniu de activitate prospera.
  Actionarii minoritari nu au fost niciodata chemati la sedinte (cel putin subsemnatul) iar intrebarea este de nu au fost chemati actionarii minoritari la sedintele de bilant si dece nu au primit niciodata un raport financiar al Moldomobilei in scris acasa.
  Cine face o ancheta si la Moldomobila Iasi

 • Acest grobian, nu merita sa mai functioneze in institutiile statului.Cat timp a fost subprefect a facut jocurile lui fenechiu si ale sale personale. S-a purtat execrabil cu cine nu facea parte din PNL, Acum cine il mai tine in brate? Un mare gunoi.

 • Pai cine putea sa isi cumpere apartament in copou, in buricul targului, decat domni polisti gen Geamanu care in loc sa vegheze la copiii nostri si la betivi care circula pe strazi cu bolizi sau fara isi cumpara din salarii de bugetari apartamente de lux

Adauga un comentariu