Secretele istoriei

Bombardarea Dresdei in al Doilea Razboi Mondial

Publicat: 14 ian. 2014
Bombardarea Dresdei a fost efectuata de catre fortele aeriene americane (USAAF) si britanice (RAF), intre 13 si 15 februarie 1945, cu 12 saptamani inainte de capitularea neconditionata a Germaniei Naziste in al Doilea Razboi Mondial. Actiunea a fost efectuata de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, in 4 raiduri succesive, distrugand 34 kmp din oras, capitala Saxoniei. Numarul civililor ucisi a fost estimat intre 24000 si 40000, iar centrul istoric al orasului a fost distrus in totalitate.
Bombardamentul a fost parte a campaniei aliate de bombardare a oraselor germane, cu scopul declarat de descuraja Germania Nazista prin scaderea moralului populatiei si a grabi astfel sfarsitul razboiului odata cu prabusirea celui de-al treilea Reich. 

Vezi si Bombardarea Bucurestilor in ’44  
Promotorul acestei politici a fost Winston Churchill, avand un executant consecvent in persoana sefului bombardamentelor strategice ale RAF, maresalul Arthur Harris. Bombardamentul a fost motivat prin intentia de a acorda un ajutor inaintarii Armatei Rosii pe Frontul de Est, desi aceasta nu a cerut concret acest bombardament.
Raidul, care nu a avut ca scop distrugerea unor obiective militare sau ale industriei de razboi, efectuat intr-un moment cand era clar ca Germania pierduse razboiul, a creat indignare chiar si in Marea Britanie. Churchill a incercat sa se distanteze de responsabilitatea care ii revenea, asociindu-l cu un „act de teroare”, afirmatie retrasa apoi, in urma protestelor maresalului Harris. 
In fata unor acuzatii de crime de razboi, in SUA s-a efectuat o ancheta, care a concluzionat insa ca bombardamentul a fost justificat.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit