Secretele istoriei

Bombardierul american B-24 Liberator

Publicat: 23 feb. 2014
3
Consolidated B-24 Liberator a fost un bombardier greu american construit de Consolidated Aircraft. A fost produs in numar mai mare decat orice alt avion american din cel de al Doilea Razboi Mondial si detine inca recordul de cele mai multe exemplare produse pentru armata SUA. A fost folosit de multe dintre natiunile aliate si de fiecare ramura a armatei americane, obtinand un palmares de razboi deosebit pe fronturile din Europa, Pacific sau Mediterana.

Vezi si Avionul de Havilland DH.98 Mosquito 

Des comparat mult mai renumitul B-17 Flying Fortress, B-24 Liberator a beneficiat de o tehnologie mai moderna, astfel avand o viteza si raza de actiune mai mare decat B-17, dar aceeasi capacitate de transport si aparare. Totusi, echipajele au manifestat intotdeauna o simpatie mai mare pentru constructia solida a Fortaretei Zburatoare. B-24 Liberator era celebru pentru usurinta cu care lua foc. Plasarea rezervoarelor in partea de sus a fuzelajului si materialele usoare folosite la constructia sa pentru a maximiza raza de actiune si a face mai usoara asamblarea avionului, au facut ca acesta sa fie vulnerabil la focul artileriei antiaeriene. B-24 era mai dificil de pilotat decat B-17, din cauza suprafetelor mari de control si a aerodinamicii slabe. Cu toate acestea, aparatul a indeplinit o multime de roluri datorita razei mari de actiune si a capacitatii mari de transport.

Vezi si Hawker Hurricane, unul din cele mai renumite avioane din cel de-al Doilea Razboi Mondial 

Fortele Aeriene Romane au reconstruit cel putin trei bombardiere B-24D si un model B-24J din avioanele prabusite in urma raidurilor aeriene de la Ploiesti.  Primul avion a fost capturat aproape intact in anul 1943, in urma operatiunii Tidal Wave. Au existat planuri pentru infiintarea unei escadrile de avioane B-24 prin repararea unor aparate prabusite, insa proiectul a fost abandonat dupa 23 august 1944.
Adauga un comentariu