News Flash:

Bombele ecologice

29 Decembrie 2006
2522 Vizualizari | 2 Comentarii
Bombele ecologice
• Marile fabrici iesene pot oricand sa devina adevarate bombe ecologice • In judet sunt 12 firme care detin cantitati mari de substante periculoase, printre cele mai frecvent intalnite fiind benzina, motorina, uleiuri, acetona, metanol sau acid clorhidric • Dintre acestea, trei societati comerciale, SC CET I si CET II si statia de imbuteliere a Petrom SA de la Valea Lupului, sunt considerate cu risc major • Inspectorii de la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Iasi sustin ca atata timp cat sunt respectate conditiile de exploatare si masurile de prevenire, nu se poate intampla nimic, insa daca s-ar produce un incident, atat mediul, cat si populatia din zona ar fi afectate • Chiar daca substantele periculoase pe care acestea le au pe stoc sunt strict monitorizate, o simpla eroare umana poate distruge totul in jur pe o raza de cativa kilometri


Marile fabrici iesene pot oricand sa devina adevarate bombe ecologice. Chiar daca substantele periculoase pe care acestea le au pe stoc sunt strict monitorizate, o simpla eroare umana poate distruge totul in jur pe o raza de cativa kilometri. Daca un angajat nu respecta intocmai planurile de prevenire a riscurilor majore, s-ar putea produce o adevarata catastrofa. In Iasi sunt 12 firme care detin cantitati mari de substante periculoase, printre cele mai frecvent intalnite sunt benzina, motorina, uleiuri, acetona, metanol sau acid clorhidric. Dintre acestea, trei societati comerciale, SC CET I si CET II si statia de imbuteliere a Petrom SA de la Valea Lupului, sunt considerate cu risc major. "Nu se poate spune ce s-ar intampla daca in cazul unui eventual accident raportul de securitate si planul de urgenta nu ar fi respectate. Pot spune ca atat mediul, cat si populatia din jur ar fi afectate. Nimeni nu-si doreste acest lucru. Dar, atata timp cat sunt respectate conditiile de exploatare si masurile de prevenire, nu se poate intampla nimic", a spus Galea Temneanu, purtator de cuvant la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Iasi. Toate cele 12 unitati sunt verificate de inspectorii si comisarii de mediu conform Directivei SEVESO II, transpusa in legislatia romaneasca prin Hotararea de Guvern nr 95 / 2003 privind controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase. Legislatia se aplica doar de firmele care au cantitati suficiente de substante periculoase ca sa existe pericolul producerii unui accident major. Scopul directivei este acela de a preveni accidentele majore in care sunt implicate substante periculoase si de a limita consecintele acestor accidente pentru populatie si mediul inconjurator.

Planuri de urgenta

Toate unitatile care detin cantitati mari de substante periculoase au obligatia ca pe langa obtinerea autorizatiei de mediu si a avizului de protectie civila sa-si stabileasca si o politica de prevenire a accidentelor majore. La acestea, cele trei firme care sunt considerate ca avand risc major trebuie sa intocmeasca un raport de securitate in exploatare a instalatiilor si un plan de urgenta interna. In raportul de securitate in exploatare a instalatiilor sunt prezentate detaliat datele referitoare la politica de prevenire a accidentelor, descrierea amplasamentului obiectivului, a zonelor unde poate avea loc un accident major, populatia zonei, descrierea instalatiilor si a proceselor ce utilizeaza substantele periculoase, dar si o analiza a riscurilor accidentale, metode de prevenire, masuri de protectie si interventie pentru a limita consecintele unui eventual accident major. Tot pentru obiectivele cu risc major, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta intocmeste un plan de urgenta externa cu masuri care trebuie luate in afara obiectivului, in cazul producerii unui accident. Inspectorii de la APM Iasi sustin ca toate cele 12 firme sunt in termen in ceea ce priveste obtinerea autorizatiilor. "Pana la aceasta data, aceste obiective detin sau sunt in procedura de obtinere a autorizatiei sau autorizatiei integrate de mediu si, de asemenea, au intocmite planurile de urgenta interna si rapoartele de securitate, dupa caz", a mai spus Galea Temneanu.Firmele care detin substante periculoase

La nivelul judetului Iasi au fost inventariate 12 unitati care detin cantitati importante de substante periculoase cu risc si care intra sub incidenta Directivei SEVESO IIRisc major:

SC CET Iasi - CET I Iasi
SC CET Iasi - CET II Iasi
SC Petrom SA Iasi - Statia de imbuteliere Valea LupuluiRisc minor:

SC Petrom SA Iasi - depozit Peco Iasi
SC Antibiotice SA Iasi
SC Scudas SA Pascani
SC Rompak SRL Pascani
SC Unirea SA Iasi
Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal (RAJAC) Iasi - statia de tratarea a apei Sorogari
SC Sayegh Conex Paints SA Miroslava
SC Nicolina SA Iasi
SC Fortus SA Iasi


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3324 viz    7 com
3346 viz    9 com
6726 viz    8 com
9406 viz    5 com
7448 viz    13 com
10734 viz    30 com
4231 viz    14 com
8797 viz    7 com

Comentarii (2)

tasurinchi  | #4448
articol gen "drobul de sare". foarte bun, n-am ce zice
Lache  | #4449
Haida haida, duba duba, e mai buna viata-n Cuba.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3230 (s) | 24 queries | Mysql time :0.203158 (s)

loading...