Eveniment-Social

Bone la standarde europene. Parintii au ultimul cuvant de fiecare data

Publicat: 05 dec. 2014
1

@ Chiar daca indeplinesc criteriile standardelor europene, bonele au solicitari tot mai putine @ Pretentiile parintilor fac cea mai riguroasa selectie, dupa care urmeaza stabilirea de acord comun a salariului

Tot mai putini parinti isi permit sa plateasca o bona calificata pentru a supraveghea copiii. Sunt si parinti care pe langa atributiile care vizeaza copiii solicita si menaj in casa. Un proiect european dezvoltat in Iasi a avut in centru atentiei calificarea mai multor iesence in meseria de bona, purtand denumirea de „Bona Potrivita„. Acest proiect a fost finantat din Fondul Social European prin „Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Investeste in oameni!” si a avut o valoare eligibila de 1.996.744 lei. Grupul tinta a fost format din 125 de persoane de gen feminin, cu varsta de peste 40 de ani, care erau inactive sau care se aflau in somaj de lunga durata.

Proiectul si-a propus instruirea teoretica si practica in domeniul babysitting, a celor 125 de femei, care au primit diploma eliberata de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si recunoscuta de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei. Teoretic, in Iasi sunt peste 100 de bone calificate, patalama care le recomada ca cele mai bune profesioniste. Practic, multe se plang de salariile mult prea mici, de lipsa unui contract de munca si de pretentiile exagerate ale unor parinti. Pe timpul cursurilor teoretice, bonele au facut practica in diverse gradinite, au stat de vorba cu psihologi si cu specialisti care le-a oferit secrete si mici trucuri cu privire la meseria de bona.

„Am facut cursurile si mi-au prins foarte bine la acea perioada. Am lucrat cateva luni la o familie cu un copil de doi anik dar au renuntat la serviciile mele pentru ca nu isi mai permiteau sa ma plateasca. Dupa sarbatori cred ca voi incerca sa imi caut un loc de munca in strainatate. Se plateste mult mai bine si am mai multe avantaje. In Iasi putine familii mai apeleaza la bone. Am intalnit familii care au preferat sa-si aduca parintii sau alte rude sa aiba grija de cei mici, fiind probabil vorba despre increderea pe care o au in persoane mai apropiate”, a spus Maria, una din bonele cu diploma din Iasi.

Adauga un comentariu