Titlurile zilei

Bonele străine din Sri Lanka, Nepal și Filipine sunt tot mai căutate de familiile din Iași. Firmă de recrutare: „A crescut cererea. Nu e un moft, ci o necesitate”

Publicat: 11 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bonele străine din Sri Lanka Nepal și Filipine sunt tot mai căutate de familiile din Iași. Firmă de recrutare A crescut cererea. Nu e un moft ci o necesitate
Specialiștii din cadrul firmelor de recrutare a bonelor străine din țări precum Sri Lanka, Nepal sau Filipine susțin că a crescut cererea pentru aceste angajate din cauza lipsei forței de muncă din România. Bonele străine câștigă între 400 și 500 de euro și locuiesc cu angajatorii

Cererea pentru bonele din străinătate, din Sri Lanka, Nepal sau Filipine, a crescut în ultimii 3 ani. Potrivit reprezentanților companiilor de recrutare, acum sunt solicitate mai ales bonele din Sri Lanka, pentru că se adaptează foarte ușor. Bonele câștigă între 400 și 500 de euro, Iașul fiind pe locul 3, la nivel național, ca număr de astfel de angajate

Tot mai multe familii din Iași vor să angajeze bone recrutate din străinătate, din țările asiatice Sri Lanka, Nepal sau Filipine. Cererea pentru aceste angajate a crescut în ultimii 3 ani din cauza lipsei forței de muncă din România.

„În ultimii 2-3 ani, industria e în creștere. Nu mai sunt românce la muncă, e o criză de personal și aici și din acest motiv a crescut cererea pentru aceste bone din Sri Lanka, Nepal și Filipine. Angajarea acestor bone străine oferă câteva avantaje. Persoana este 24 de ore din 24 în casă, e vorbitoare de limba engleză, astfel că angajatorii au un om de bază în casă. Dacă, de exemplu, au o urgență la serviciu sau vor să plece noaptea la o petrecere, au bona în casă care poate să îi ajute. Vedem cu toții că bunicii, pensionarii noștri, muncesc după ce au ieșit la pensie, nu mai stau cu nepoții. Sau bonele românce care au peste 50 de ani, cu studii medii, pleacă în străinătate pentru că acolo câștigă mai bine”, susține Mihaela Țandără, reprezentant Prima Employment SRL.

Bonele aduse din străinătate, din Sri Lanka, Filipine sau Nepal se integrează repede în familiile românilor

Cele mai multe bone filipineze sunt în București, apoi în Timișoara, Iași, Cluj și Constanța, susțin reprezentanții firmelor de recrutare. Astfel, numai în perioada 2019-2020 au fost plasate pe piața muncii 350 de bone străine, zeci de persoane fiind angajate de familiile din Iași. Femeile trimit banii câștigați la rudele din Filipine, unde situația financiară este una dificilă. În ultimul an, cele mai căutate bone au fost cele din Sri Lanka.

„Cele mai multe cereri sunt acum pentru bonele din Sri Lanka. Vin dintr-o cultură budistă, nu sunt creștine ca cele filipineze, care trebuie să meargă la nunți, botezuri, înmormântări. Se adaptează foarte bine în România. După 3-6 luni vorbesc deja românește, consumă mâncare românească, iar angajatorii români le tratează foarte bine. Nu au fost niciodată probleme cu exploatarea acestor angajate. Românii angajatori le iau în vacanțe, le fac zilele de naștere, le oferă cadouri, practic le integrează în familie. Bonele sunt foarte fericite aici. Vă dați seama că ele câștigau 20-30 de dolari pe lună în țara de origine, iar aici primesc între 400 și 500 de euro, pe lună”, mai spune Mihaela Țandără.

Autoritățile locale încurajează familiile din Iași să angajeze bone în loc să construiască creșe.

Mihaela Țandără, reprezentant firmă de recrutare bone: „A crescut cererea. Nu e un moft, ci o necesitate”

Familia este obligată să îi asigure locuința și masa, iar bona are dreptul la o zi liberă pe săptămână. De asemenea, bona poate să plece în concediu în țara de origine în fiecare an. Potrivit reprezentanților firmei de recrutare a bonelor, clienții aleg angajatele străine pentru că au nevoie de ele.

„Nu e un moft, ci o necesitate. Când ai o familie, un business, trebuie să te ocupi de ambele și astfel cauți un ajutor, iar bonele străine sunt alegerea potrivită pentru multe familii. De exemplu, unele au permis de conducere și duc copiii la școală, se ocupă de activități pe care unii părinți nu au timp să le facă. O bonă româncă pleacă la ora 4 acasă pentru că și ea are familie sau trebuie să se ocupe de viața personală. Singurul dezavantaj al contractului încheiat în România este faptul că acesta este nul în țara de unde provine bona”, explică Mihaela Țandără.

Ieșenii au la dispoziție 532 de locuri de muncă vacante în această perioadă

O femeie din Iași care vrea să se angajeze ca bonă susține că a postat anunțul pe site-urile specializate de câteva zile și a primit mai multe telefoane, dar nu s-a concretizat nimic.

„Eu am experiență de 10 ani ca infirmieră, am muncit ca babysitter mai mulți ani. Vreau să plec de la actualul loc de muncă pentru că nu îmi convine salarizarea. Fac și menaj, curățenie și mâncare. Eu solicit un salariu de 2.000-2.500 de lei pe lună pentru că sunt dispusă să aloc timp acestui job. Am fost sunată de câteva persoane, însă nu s-a concretizat nimic până acum”, susține Maria Florescu, una dintre ieșencele care vrea să se angajeze ca bonă.

Datele statistice realizate de platforma OLX arată că bonele s-au angajat cel mai rapid în luna mai 2021. De asemenea, ieșenii s-au angajat la firmele de pază și protecție, call-center, dar și în servicii. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, șoferii, vânzătorii, agenții de securitate și de vânzări sunt cei care și-au găsit cel mai repede un loc de muncă în luna mai 2021. Patronii din HoReCa, din Iași, nu găsesc angajați pentru că aceștia au plecat în străinătate ori s-au reprofilat.

Adauga un comentariu