Arte vizuale

Boris Caragea, un sculptor de marca al Romaniei

Publicat: 11 ian. 2015
3

Boris Caragea s-a facut cunoscut inca din 1933, imediat dupa absolvirea Academiei, cand a expus primele sale lucrari de sculptura mica la Salonul oficial, facandu-se remarcat prin constructia volumelor si finetea modelajului.

In 1934 a deschis prima expozitie de lucrari cu subiect folcloric in care a expus si cateva de inspiratie dobrogeana: „Femeie cu cobilita”, „Dans dobrogean” sau „Pescarii”. Tot in 1934, a facut o calatorie de studii de-a lungul coastelor Marii Mediterane, poposind la Constantinopol, Atena, Alger, Marsilia, Cassis si Neapole. In 1937 a primit premiul pentru sculptura al Ministerului Artelor.

Lucrarile din prima faza de creatie a artistului au avut ca subiect scene religioase sau portrete realizate cu maiestrie.

Cea de-a doua faza l-a facut pe Caragea un important reprezentat al realismului socialist, el devenind sculptorul oficial al ideologiei comuniste, in care a crezut sincer, influentat fiind si de spiritul vremii. In aceasta faza, Boris Caragea s-a dedicat spatiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice.

Vezi si Marele sculptor roman Dimitrie Paciurea

In anul 1951, Boris Caragea a fost ales presedintele Uniunii Artistilor Plastici, la conducerea careia s-a aflat pana in 1957, iar in anul 1962 a fost numit presedintele Consiliului artelor plastice din cadrul Comitetului de Stat pentru cultura si arta. Radu Bogdan relateaza ca, dupa ce Boris Caragea, care fusese si artistul Casei Regale, a ajuns in postul de presedinte al UAP, si-ar fi distrus toate operele concepute inainte de 1944, lepadandu-se astfel de trecutul sau.

Vezi si Benvenuto Cellini, un renumit reprezentant al manierismului italian

A fost ales membru corespondent al „Academiei Republicii Populare Romane”, a primit titlul de „Maestru emerit al artei” si, ceva mai tarziu, pe cel de „Artist al poporului”. I s-a acordat de cateva ori „Premiul de stat”.

A primit numeroase comenzi oficiale, realizand importante lucrari plastice, printre acestea numarandu-se: Durere, monumentul Aruncatorul de disc (opera lui Boris Caragea din 1958 este amplasata pe faleza din Constanta), lucrarea monumentala George Enescu, reliefurile Muzica si Monumentul Constantei, amplasat la Constanta.

    Statuia lui Lenin, dezvelita la 21 aprilie 1960, care, pana la Revolutia Romana din 1989 a stat in fata Casei Scanteii, a fost realizata de executata sculptorul Boris Caragea din bronz rezultat din topirea statuii ecvestre a regelui Carol I.

    Alegorie, reprezentand un nud de fata, statuie turnata in bronz, a fost instalata in 1962 in Parcul Lunca Jiului din Craiova.

    Rod (Maternitate), stauie in bronz, a fost amplasata in anul 1964 pe faleza din Eforie Nord, in zona Debarcader

    Monumentul Victoriei, realizat din bronz si inaugurat in 1968 in Parcul Primariei Constanta, glorifica lupta antifascista a poporului roman, realizata in stilul specific realismului socialist.

    Monumentul „Fratii Buzesti”, din Craiova, se afla amplasat in coltul Gradinii Trandafirilor sau a Baniei, in apropierea Caselor Baniei, cu fata catre Colegiul National ” Fratii Buzesti”. Pe soclul statuii sta scris: “Preda, Stroe si Radu Buzescu, capitani in oastea lui Mihai Viteazul (1593-1601). Cinste si recunostinta vesnica inaintasilor eroici care au luptat cu neinfricare pentru liberate, unitate si neatirnare, punand temelii trainice edificiului Romaniei socialiste”. Monument de arta plastica, cod LMI: DJ-III-m-B-08421.
Adauga un comentariu