Culinar

Borş de miel, reţeta simplă, cu care nu dai greş niciodată

Publicat: 08 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Borş de miel reţeta simplă cu care nu dai greş niciodată

Sărbătorile pascale se apropie, carnea de miel este vedeta acestor zile festive. Cu toate acestea, carnea de miel nu este pentru toată lumea. Mulţi refuză să o consume din motive sentimentale, alţii nu apreciază textura, alţii nu ştiu cum să o prepare, dar majoritatea părerilor pe care le-am auzit se referă la mirosul specific acestui tip de carne. Reţeta pe care v-o propunem rezolvă această problemă, chiar şi cei care n-ar fi consumat carne de miel niciodată mi-au cerut încă o porţie, când i-am servit.

Ingrediente:

1, 5 kg carne de miel – neapărat şi os (coastele de miel sunt excelente)
2 l de borş
2 legături ceapă verde
1 legătură lobodă verde
1 ceşcuţă de orez
1 morcov
1 păstârnac
1 ţelină mică
1 rădăcină de pătrunjel
1 legătură mică de leuştean
piper boabe
2 foi de dafin
1 ceaşcă oţet de mere

Mod de preparare:

Pasul cel mai important pentru reuşita acestui borş constă în pregătirea cărnii. Îndepărtaţi grăsimea în exces (dar nu de tot) şi asiguraţi-vă că nu sunt urme de blană pe carne.

Carnea, spălată bine, se pune într-o oală cu apă rece, câteva boabe de piper, 2 foi de dafin şi o ceaşcă de oţet. Se lasă la foc mic, până se adună spumă. Presăraţi un praf de sare, adunaţi spuma, lăsaţi să dea în 2-3 clocote, apoi opriţi focul.

Carnea se spală apoi foarte bine, cu apă rece şi se pune din nou la fiert, la foc mic. În 45 de minute, carnea ar trebui să fie aproape fiartă.
Separat, puneţi borşul la fiert, la foc mic. Adunaţi spuma cât mai des cu putinţă, şi lăsaţi-l să fiarbă încet, aproximativ 20 de minute.
Într-o tigaie se sotează, cu foarte puţin ulei de măsline, ceapa verde, tăiată mărunt, rădăcinoasele, date pe răzătoare şi, la final, legătura de lobodă, tocată fin.

Orezul trebuie spălat în multe ape, astfel încât apa de la ultima clătire să rămână clară. Se adaugă şi el în tigaie, alături de legumele sotate deja 2-3 minute.

Verificaţi în oală dacă s-a fiert carnea şi adăugaţi legumele sotate şi orezul. După ce orezul s-a fiert complet, se adaugă borşul fierbinte şi se mai lasă să fiarbă 5-10 minute. Nu puneţi tot borşul dintr-o dată, gustaţi din când în când, ca să nu iasă prea acru. Potriviţi de sare, mai lăsaţi în minut la fiert, apoi stingeţi focul. Se adaugă câteva frunze de leuştean, tocate fin (nu puneţi prea mult leuştean, borşul poate deveni amar).
Pentru o textură cremoasă, se poate servi cu smântână, dar merge excelent şi fără.

Adauga un comentariu