National

Breaking news! Ungurii se mobilizeaza! Actiunea care vizeaza toti primarii UDMR

Publicat: 27 iul. 2018
1

UDMR a infiintat un fond de solidaritate unde fiecare membru poate dona sume de bani pentru sprijinirea financiara a primarilor Uniunii condamnati de instante sa plateasca amenzi pentru neindepartarea steagului Tinutului Secuiesc arborat pe cladirile institutiilor.

Vicepresedintele executiv al UDMR, Horvath Anna, coordonatorul proiectului, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca donatiile vor fi colectate, in primul rand, de la cei peste 2.000 de alesi locali ai Uniunii, de la parlamentari si europarlamentari.

Mai multi romani, obligati sa isi schimbe actele de identitate, pasapoartele si permisele de conducere. Iata de ce

”Am infiintat in urma cu o saptamana, prin intermediul unei asociatii, un fond de solidaritate pentru primarii UDMR condamnati sa plateasca amenzi administrative de zeci de mii de lei pentru neindepartarea steagului Tinutului Secuiesc arborat pe cladirile primariilor, in urma unor procese pornite dupa somatii primite de la prefecti. Initiativa a pornit de la ultima decizie a instantei care il vizeaza pe fostul primar din Sovata, Peter Ferenc, obligat sa plateasca 42.000 de lei. Anterior, au mai fost cazurile primarilor din Madaras Ciuc si din Miercurea Ciuc, obligati sa achite 90.000 de lei, respectiv 75.000 de lei, amenzile fiind exorbitant de mari. In acest cont se vor colecta donatii, venite de la cei peste 2.000 de alesi locali ai UDMR, parlamentari si europarlamentari, si se vor plati acele amenzi”, a spus Horvath, facand apel la intreaga comunitate maghiara sa contribuie la acest fond, avand in vedere alte decizii similare care pot sa apara, deoarece mai sunt procese pe rol.

Potrivit acesteia, prin demersul initiat, UDMR doreste sa transmita si un mesaj catre comunitatea romaneasca prin care sa arate ca actiunile primarilor care au arborat diverse simboluri pe primarii nu sunt cauze individuale ale lor, ca alesi locali, ci acestia au in spate comunitati intregi.

Horvath Anna a mentionat ca membrii comunitatii maghiare au constatat ca, in ultimul deceniu, nu au un partener politic de dialog in ceea ce priveste realizarea unor proiecte cum sunt Legea privind protectia minoritatilor nationale sau cea care vizeaza autonomia culturala a Tinutului Secuiesc.

”Din partea statului roman primim si aceste semnale care incearca sa interzica si sa controleze si acele modalitati de exprimare a apartenentei noastre comune la anumite simboluri si valori culturale. Noi credem ca acest lucru este foarte daunator, periculos si nedemn fata de ceea ce ar trebui sa insemne anul Centenarului, sarbatorit de o tara intreaga. Anul 2018 ar trebui sa insemne acceptarea de catre majoritatea romaneasca a acelor valori care inseamna o resursa unica a tarii, iar astfel de decizii ale instantei merg intr-o directie opusa. O astfel decizie judecatoreasca incalca flagrant art. 6 din Constitutia Romaniei si angajamentele internationale asumate de Romania inainte de aderarea la UE si NATO, prin ratificarea Conventiei Cadru pentru protectia minoritatilor nationale”, a subliniat Horvath.

Adauga un comentariu