National

BREAKING NEWS! Zacamant de gaze descoperit in Marea Neagra

Publicat: 14 oct. 2015
1

Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze, rezervele care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare putand depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza Romgaz, printr-un comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti. Lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate in octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zacamant de gaze, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. ‘Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obtinute in timpul forajului, precum si ale investigatiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. In conformitate cu datele seismice, suprafata zacamantului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA — 1X a dus la o diminuare a riscurilor in ceea ce priveste lucrarile viitoare de investigatii geologice pentru o serie de prospecte care reprezinta un potential semnificativ in ceea ce priveste continutul de resurse, localizate atat in apropierea structurii LIRA, cat si in alte zone ale perimetrului. Programul lucrarilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice si forajul pe zacamantul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, in vederea confirmarii volumului descoperirii si a confirmarii potentialului de hidrocarburi’, se mentioneaza in comunicat.

Vezi si OMV si-a vandut participatia detinuta la un zacamant pentru 150 de milioane de dolari

Incepand cu anul 2011, lucrarile de explorare geologica din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, in calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash B.V. (care este detinuta in proportie de 100% de Compania Publica pe Actiuni Lukoil) in baza Acordului de Concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei. In prezent, cota de participare a Romgaz in Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil detine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%. Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1.200 metri. Suprafata perimetrului este de 1.006 kmp. Sonda LIRA — 1X este situata la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la tarm, adancimea apei fiind de circa 700 m. Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ‘Development Driller II’, apartinand companiei TransOcean Ltd. La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA. ‘Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte. Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu’, a declarat Virgil Marius Metea, director general—SNGN Romgaz SA Medias.

Comentarii
  • vor beneficia si romanii , se vor iefteni gazele / vor fi vindute si acestea / vor fi facute cadou cuiva important din conducerea statului care le vor revinde statului roman si romanilor la pret de specula cum sa intimpla in prezent cu toate bogatiile solului si subsolului tarii si romanii tot saraci si cu facturi mari la utilitati ?

Adauga un comentariu