International

BREXIT. „Profetul” Soros a avut dreptate

Publicat: 25 iun. 2016
1

George Soros, unul dintre cei mai mari jucatori financiari la bursa cu o avere de 24.9 de miliarde de dolari, a devenit de-a lungul timpului un foarte respectat guru al investitiilor.

Soros s-a nascut in Ungaria in anul 1930, iar in 1947 reusea sa migreze in Anglia, supravietuind astfel celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cat timp a fost student in Anglia, acesta a locuit cu unchiul sau, iar dupa finalizarea studiilor s-a mutat in New York ca sa lucreze drept speculant pentru FM Mayer.

Unii il stiu pe George Soros drept „omul care a pacalit Banca Angliei”, titlu care i-a fost acordat in 1992 cand, dintr-o speculatie foarte riscanta in valoare de zece miliarde de dolari (a presupus ca lira sterlina se va deprecia), a reusit sa scoata un profit de un miliard de dolari. A donat 8 miliarde de dolari pentru educatie si sanatate si si-a lasat amprenta si asupra Ungariei, ajutand la convertirea acesteia de la comunism la capitalism intre aniii 1984 si 1989.

Soros este si un jucator inrait de poker, iar acest lucru ii ofera capacitatea de a analiza atent toate probabilitatile intr-un mediu incert. „Abilitatea nostra este sa acceptam o lume cu informatii incomplete (una dintre definitiile jocului de poker) ne afecteaza capacitatea de a ne descurca in ea”, este de parere mogulul bursei. El si-a facut averea jucand la bursa, speculand fiecare mutare favorabila si transformand bursa intr-un joc de poker al realitatii.

Miliardarul a spus ca lira ar putea scadea cu 20% fata de dolar daca Marea Britanie voteza sa iasa din Uniunea Europeana, o devalorificare mult mai mare si toxica decat pariul lui din 1992, a scris Business Day.

Lira va scadea cu cel putin 15% si porbabil chiar mai mult de 20% pana la o valoare mai mica de 1.15 dolari”, a declarat marti Soros pentru TK Guardian.El considera ca votantii subestimeaza adevaratele costuri ale Brexit-ului, care ar avea un „impact dramatic imediat” asupra burselor economice, asupra investitiilor si asupra joburilor.

„Prea multi cred ca parasirea UE nu va avea niciun efect asupra finantelor personale, dar aceasta este o iluzie! Brexit-ul va avea cel putin un efect imediat pentru fiecare om de rand: valoarea lirei sterline va scadea grav”, a mai spus miliardarul.

Votul Brexit s-a desfasurat vineri, iar britanicii au votat „pentru” iesirea din Uniunea Europeana in proportie de 52%.
Articol preluat de pe zf.ro

Adauga un comentariu