Diete si regimuri

Broccoli te protejeaza de cancer. Vezi cum trebuie preparat pentru a beneficia din plin de calitatile sale

Publicat: 31 ian. 2011
7

Numita pe buna dreptate „super-leguma”, broccoli contine nutrientii care ajuta la mentinerea un ei vieti sanatoase si longevive. Cercetarile din ultimii 15 ani, efectuate de prestigioase institute medicale au situat-o pe primul loc intre legumele cu continut bogat in substante anticancerigene, cu rol preventiv si curativ pentru bolile cardio-vasculare si cataracta.

Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala), bogata in calciu, fier si potasiu. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.

Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au aratat ca sulforaphane stopeaza inmultirea celulelor canceroase. De asemenea, sulforaphane este un compus care stimuleaza si enzimele de detoxifiere din ficat.

In momentul taierii, mestecarii sau digerarii, aceasta legume elibereaza un compus cu sulf – sinigrin cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora (moartea celulara programata). Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor broccoli protejeaza ochiul, prevenind formarea cataractei.

Broccoli trebuie consumat sub forma de suc sau gatit la abur intre 2-4 minute, doar asa puteti beneficia la maxim de proprietatile acestei legume. Gatirea la abur dubleaza proprietatile anticancer ale acestei crucifere, sustin cercetatorii americani.

Citeste si:

Consumul regulat de broccoli fortifica imunitatea si sistemul reproducator

Adauga un comentariu