Mama si copilul

Bronsiolita la copii

Publicat: 08 ian. 2014
7
Bronsiolita este o infectie virala pulmonara foarte contagioasa
Principalul responsabil este virusul sincitial respirator care, odata patruns in bronhiole (ramificatii terminale ale bronhiilor), da nastere unei inflamatii. Progresiv, bebelusul incepe sa tuseasca, inspira si expira zgomotos, suierator, sau se manifesta ca si cum ar respira cu greutate.
Bronsiolita poate sa dezvolte forme grave la prematuri, la bebelusii mai mici de 3 luni, sau la cei care au avut greutate mica la nastere. Virusul responsabil se transmite prin secretiile nazale sau prin saliva, ceea ce inseamna ca orice persoana care prezinta semne de infectie respiratorie poate contamina sugarul. De asemenea, bronsiolitele sunt frecvente in mediul spitalicesc si in crese – atentie la epidemii – si se manifesta plenar mai ales iarna.

Bebelusii de la oras sunt mai afectati de bronsiolita – vinovat este deci mediul
Bronsiolita afecteaza o treime din micutii cu varste intre 0 si 2 ani, care cresc cu precadere in zone urbane. Cine spune „oras”, spune concentrari mari de populatie si, deci, circulatie simplificata si sporita a virusului. In acelasi timp, societatea a pierdut notiunea de fragilitate a sugarilor. In maternitate, rudele dau navala sa vada nou-nascutul si nu se abtin nici daca au o „mica raceala” sau o „tuse, acolo, un fleac”. Si sunt destui parinti care isi duc in locuri publice micutii abia iesiti din maternitate in loc sa-i mai tina un pic acasa, la adapost de microbi si de poluarea marilor aglomerari urbane.
Adauga un comentariu