Sanatate

Bronșita la bebeluși: Cum se manifestă, care sunt cauzele și cum poate fi tratată

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bronșita la bebeluși Cum se manifestă care sunt cauzele și cum poate fi tratată
Bronșiolita acută constă într-o infecție virală, care provoacă inflamația celor mai mici căi respiratorii, care conduc aerul în plămâni (bronșiole).

Bronșita la bebeluși poartă numele de bronșiolită și este o infecție a plămânilor. Aceasta afectează copiii cu vârsta de până la 2 ani. Bronşiolita are o cale de transmitere foarte asemănătoare cu gripa.

Bronșiolita acută constă într-o infecție virală, care provoacă inflamația celor mai mici căi respiratorii, care conduc aerul în plămâni (bronșiole). Această infecție determină obstrucția bronșiolelor, iar aerul nu mai poate ieși din plămâni. În acest fel, apare respirația șuierătoare, epuizantă. Copiii se îmbolnăvesc frecvent de bronșiolită, deoarece sistemul lor imunitar nu este unul puternic.

Principala cauză a bronșiolitei o constituie virusul sincitial respirator (VSR). Acesta se răspândește în aer, prin picături respiratorii infectate și intră în organism prin ochi, nas și gură. Mai mult decât atât, virusul se poate transmite și prin contact direct.

un bebeluș care plânge
Principala cauză a bronșiolitei o constituie virusul sincitial respirator (VSR).

Cum se manifestă bronșita la bebeluși?

La bebeluși, bronșiolita nu este foarte ușor de observat. Însă, există câteva semnale, care ar trebui să vă dea de gândit: copilul devine nervos, agitat, se hrănește cu dificultate, are febră nu foarte mare (38.6 grade Celsius), apare congestia nazală. În două-trei zile se pot instala următoarele simptome: febră moderată, nas înfundat, secreții apoase, respirație zgomotoasă, șuierătoare, respirația se face cu dificultate, numărul de respirații crește (de la 40-50 pe minut la 60-80/minut), tuse (poate dura și trei săptămâni) și vărsături.

Sunt considerați factori agravanți vârsta sub trei luni, nașterea prematură, existența unor afecțiuni (malformaţii congenitale, boli cardio-pulmonare), febra mare, somnolența, crizele de apnee (oprirea pentru o scurtă perioadă a respiraţiei), apariția cianozei (nuanţa albăstruie din jurul gurii) și polipneea (respiraţie rapidă).

În cazul în care nu este tratată la timp, bronșiolita la bebeluși se poate agrava și pot apărea numeroase complicații: suprainfectarea bacteriană, care duce, la rândul ei, la pneumonie sau bronhopneumonie, insuficientă respiratorie, sindromul de deshidratare acută, acidoza metabolică (creşte nivelul de dioxid de carbon din sânge) și convulsii febrile.

Tratamentul bronșiolitei la bebeluși

În cazul în care bebelușul vostru suferă de bronșiolită, evitați fumatul în casă și expunerea acestuia la fumatul pasiv. De asemenea, aerisiți frecvent camera copilului și mențineți o temperatură constantă, care nu trebuie să fie mai mică de 20 de grade Celsius. Folosiți umidificatoare și hidratați copilul cu lapte, ceai, sucuri de fructe, apă sau compot. Evitați plimbarea celui mic în zonele aglomerate și nu îl lăsați să intre în contact cu persoanele bolnave

Țineți cont că formele ușoare de boală pot fi tratate acasă, însă cele moderate sau severe necesită internarea în spital și presupune administrarea de bronhodilatatoare, corticoterapie, perfuzii. În legătută cu tratamentul medicamentos, acesta este stabilit de medicul pediatru, după ce copilul a fost consultat. De regulă, tratamentul include: administrarea de antitermice în caz de febră, aspirarea, ori de câte ori este nevoie, a secrețiilor nazale, administrarea de picături nazale, administrarea unui sirop, realizarea aerosolilor pentru tusea productivă (astfel se elimină secrețiile).

Important de precizat este că mediul în care trăiește copilul are un rol covârșitor. Înlătură covoare, mochete, paturi de lână, sau altele care pot fi surse de acarieni. Încearcă să-i schimbi cât mai des lenjeria copilului și ai grijă să-i aerisești camera în care doarme.

Metode de prevenție a bronșiolitei

Bronșiolita este o infecție virală care, din fericire, poate fi prevenită. În cazul în care un copil este bolnav, el trebuie izolat de ceilalți copii și ținut acasă pe tot parcursul de manifestare a bolii. În plus, evitați contactul cu alţi copii cu infecţii ale tractului respirator superior sau dignosticati cu bronşiolită.

Aveți mare grijă la igienă. Spălatul pe mâini îndepărtează germenii şi previne infectarea.

un bebeluș care face aerosoli
Țineți cont că formele ușoare de boală pot fi tratate acasă, însă cele moderate sau severe necesită internarea în spital.
Adauga un comentariu