Stiri medicale

Bronzarea artificiala, asociata cu un risc crescut de endometrioză

Publicat: 04 dec. 2020
bronzare artificiala
Utilizarea cabinelor de bronzare crește riscul de endometrioză, o boală ginecologică cronică și debilitantă.

Utilizarea cabinelor de bronzare artificiala crește riscul de endometrioză, o boală ginecologică cronică și debilitantă. Încă un motiv pentru a nu pune piciorul acolo, după riscul crescut de cancer de piele.

Pe lângă creșterea riscului de melanom, cel mai periculos cancer de piele, utilizarea cabinei de bronzare crește și riscul de endometrioză, potrivit unui nou studiu științific.

Publicat pe 2 decembrie în revista Human Reproduction, studiul inceput in 1989 a fost realizat pe 116.429 de asistente americane cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. La fiecare doi ani, până în iunie 2015, participantele au completat chestionare cu informații despre istoricul medical și expunerea la factori de risc pentru mai multe boli, potrivit Sante Magazine. Studiul a analizat utilizarea cabinelor UV, dar și expunerea la soare, numărul de alunițe de pe piele și numărul de arsuri solare contractate între 15 și 20 de ani. Dintre cele 95.080 de femei incluse în analizele finale, cercetătorii au identificat 4.791 de cazuri de endometrioză diagnosticate prin laparoscopie în perioada de urmărire.

Prin verificarea încrucișată a datelor obținute, oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu cele care nu au folosit niciodată o cabină de bronzare, femeile care le-au folosit de șase sau mai multe ori pe an, în adolescență sau la început la vârsta adultă, a avut un risc crescut de 19% de endometrioză. Dacă le-au folosit la această frecvență între 25 și 35 de ani, riscul lor era de 24%.

Bronzarea artificiala, asociata cu un risc crescut de endometrioză

A avea cinci sau mai multe arsuri solare între 15 și 20 de ani a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de endometrioză, cu 12% mai mult decât la femeile care nu au fost niciodată arse de soare. Utilizarea protecției solare a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de endometrioză, nu din cauza produselor în sine, ci pentru că implică o expunere crescută la soare, în timpul activităților de pe plajă sau in alt mod.

„Știm foarte puțin despre cum să modificăm comportamentul pentru a reduce riscul de a dezvolta endometrioză. Nu înțelegem încă multe despre relația dintre expunerea recreativă la soare și riscul de endometrioză. Totusi, rezultatele noastre sugerează că evitarea expunerii excesive la soare de agrement și utilizarea cabinelor de bronzat poate reduce riscul de endometrioză”, a comentat profesorul Stacey Missmer, co-autor al studiului.

Endometrioza este o boală ginecologică cronică care afectează cel puțin una din zece femei aflate la vârsta fertilă. Se manifestă prin prezența anormală a unor fragmente similare endometrului, mucoasei uterine, în afara uterului: de exemplu pe vezică, trompele uterine, ovarele, sistemul digestiv, diafragma. Această boală cauzează dureri severe în timpul menstruației (dismenoree), dar și la mersul la toaletă, în timpul actului sexual sau chiar zilnic, și este uneori sinonim cu infertilitatea.

Adauga un comentariu