National

Bronzatul artificial produce cancer de piele

Publicat: 26 iul. 2012
1

Cabinele de bronzat cu raze UV sunt responsabile pentru moartea a circa 800 de persoane pe an in Europa ca urmare a cancerului de piele. Cei care apeleaza la astfel de aparate prezinta un risc cu 20% mai crescut de a dezvolta intr-o buna zi un melanom, conform unui studiu publicat miercuri in British Medical Journal (BMJ), relateaza AFP.

Din cele 64.000 de cazuri de melanom cutanat (cel mai grav cancer de piele) diagnosticate in fiecare an in 18 tari europene, circa 3.438 sau 5,4%, „sunt legate de folosirea cabinelor cu raze UV”, conform analizei realizate de International prevention research institute (Ipri) din Lyon si Institutul European de Oncologie (OIE) din Milano.
Bazandu-se pe 27 de studii publicate pe aceasta tema, cercetatorii de la cele doua institute cred ca „riscul de melanom cutanat creste cu 20% in cazul celor care au folosit” cel putin o data aceste aparate de bronzat care emit raze ultraviolete artificiale.

Riscul de a dezvolta un melanom este „dublat’ atunci cand aceste aparate sunt utilizate inainte de varsta de 35 de ani, afirma autorii care insista insa asupra faptului ca aceste tipuri de cancer de piele pot fi prevenite daca se evita folosirea acestor aparate.
„Daca utilizarea cabinelor de bronzat in randul adolescentilor si a tinerilor adulti nu se reduce in mod substantial in termen scurt, trebuie luate in calcul actiuni mai radicale”, cum ar fi interdictia cabinelor pentru utilizarea publica decisa de Brazilia in noiembrie 2009, se mai spune in analiza.
Potrivit OMS, melanomul se numara printre cancerele care afecteaza un numar tot mai mare de persoane la nivel mondial, cu o crestere de 3 pana la 7% pe an in ultimii 40 de ani in randul populatiei albe din diferite tari ale lumii, in principal din cauza modei de a face plaja si a expunerilor fara o limita la soare.

Adauga un comentariu