Eveniment-Social

BTR este tinuta artificial in viata

Publicat: 20 iun. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:24117;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Desi BNR ar fi trebuit sa-i ridice licenta de aproape o luna, acest fapt nu s-a consumat inca

Banca Nationala a Romaniei tine in viata in mod artificial Banca Turco-Romana. Desi in urma cu circa o luna consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit pentru a discuta cazul acestei banci precum si masurile pentru perioada urmatoare, situatia nu a suferit nici o modificare in bine. Decizia care se preconiza a se lua la momentul respectiv era ridicarea licentei BTR-ului, insa, desi acest fapt era iminent, Banca Nationala a Romaniei a renuntat la aceasta idee. Acest fapt da de inteles ca motivele care tin inca in viata Banca Turco-Romana sunt de alta natura decat economica. BTR are nevoie de un capital de 8,3 milioane de dolari, iar pentru a indeplini noile criterii de prudentialitate, adica pentru a-si aduce fondurile proprii si capitalul social la limitele stabilite de BNR are nevoie urgent de alte cinci milioane de dolari. Deci, in total, Banca Turco-Romana ar trebui sa aduca urgent 13,3 milioane de dolari. Din pacate, cele 56 de milioane de dolari pe care le-a promis actionarul majoritar al bancii, grupul Bayndir, nu au venit, iar planul de actiune al bancii propus de actionari nu a dat roade. In plus, situatia a fost complicata si de criza financiar bancara prin care trece Turcia in acest moment. BTR a cerut sechestru asiguratoriu pe toate activele Bayndir din Romania si din strainatate, fapt care demonstreaza existenta unor divergente intre actionarii turci si conducerea actuala a bancii. De altfel, in Iasi sucursala Bancii Turco-Romane a fost inchisa, iar reteaua de bancomate a fost cumparata de catre Banc Post.

Agonia a inceput in noiembrie

In cele opt luni care au trecut de la caderea acestei banci, cei mai vitregiti de prabusirea BTR au fost deponentii persoane juridice, care nu au avut posibilitatea sa-si retraga decat o suma infima. Ceea ce le-a oferit banca la momentul respectiv investitorilor persoane fizice a fost posibilitatea de a-si retrage maxim 3.000 de dolari sau echivalentul in lei. De asemenea, cei care au mai avut deschise conturi si la alte banci comerciale au putut sa-si transfere banii, tot in limita a 3.000 de dolari.
Reamintim ca agonia bancii si a deponentilor s-a declansat la inceputul lunii noiembrie, moment in care, in urma unor zvonuri, ghiseele bancii au fost luate cu asalt de numerosi investitori dornici sa-si retraga banii. Dupa cum era de asteptat, BTR nu a avut posibilitatea sa onoreze toate cererile de retragere, fapt care a accentuat panica deja existenta in randurile deponentilor. Tinandu-se cont de situatia creata, actiunile Bancii Turco-Romane au fost suspendate de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti. Situatia a fost si continua sa fie complicata pentru clientii persoane juridice.

Caderea de sus este mai dureroasa

Caderea pentru BTR a fost mult mai dureroasa comparativ cu a celorlalte banci deoarece, in cei patru ani de la lansare, aceasta a avut o ascensiune mai mult decat surprinzatoare. Astfel, in 1999, Banca Turco-Romana a fost denumita „Banca Anului 1998” de catre Piata Financiara. In acelasi an a primit premiul pentru cel mai bun serviciu bancar, si anume BTRnet. De asemenea, tot in 1999, revista Capital a denumit-o cea mai dinamica banca a anului. In aceste conditii, activitatea Bancii Turco-Romana a sporit in 1999 de 2,6 ori, atingand la sfarsitul anului o valoare de 7.000 de miliarde lei. Programul de expansiune rapida a avut ca punct si marirea retelei teritoriale, fapt care s-a tradus prin cresterea numarului de sucursale de la sase la saisprezece.
Cornelia LAZARESCU

Adauga un comentariu