News Flash:

Bucataria Greceasca

9 Aprilie 2010
2778 Vizualizari | 0 Comentarii
Retetele de mancare greceasca sunt tipice bucatariei mediteraneene. Au preluat insa elemente din Balcani si Tucia, dar au si pronuntate caracteristici locale, cum ar fi folosirea pe scara larga a uleiului de masline, cepei, usturoiului si oregano. Mancarurile prea rafinate sunt deseori considerate in contradictie cu spiritul bucatariei grecesti. Secretul bucatariei grecesti îl constituie bucuria ospatului comun. De aceea, mesele sunt compuse dintr-un mare numar de mici mancaruri, consumate de toti cei aflati la masa. Bucataria greceasca are patru filoane, compuse din: ingrediente proaspete, folosirea cu iscusinta a condimentelor si a plantelor - culese din munti si sate, extraordinarul ulei de masline si simplitatea mancarurilor. Nu este o întamplare ca grecii au cel mai mic coeficient al îmbolnavirilor sistemului circulator si de inima din Europa!

Maslinele - darul zeilor

Inca din timpurile antice, uleiul de masline era cunoscut ca un produs pretios. Maslinii, a caror taiere era pedepsita chiar cu moartea, reprezentau un obiect de cult specific. In zilele noastre, uleiul de masline este prezent în cantitati considerabile în mai toate felurile de mancare grecesti. Este de o calitate remarcabila si aduce multe beneficii sanatatii. Diminueaza nivelul colesterolului daunator, contine antioxidanti naturali si vitaminele E si A.

Mananca asemenea unui grec!

Grecii adora sa manance bine, de aceea apreciaza bucataria gustoasa. Nu trebuie sa mire ca sunt capabili sa plece într-o calatorie lunga la restaurantul unde sunt servite cele mai bune souvlaki coapte pe gratar - felul grecesc principal. Cina îmbelsugata face ca grecii sa nu puna mare accent pe micul dejun. Pentru masa de dimineata este suficienta cafeaua servita în cesti mici împreuna cu o prajitura. O diversificare placuta o reprezinta de asemenea branzeturile condimentate. Pentru pranz, cele mai bune sunt tzatziki - iaurt cu usturoi si castraveti proaspeti sau salata greceasca, alaturi de care este servit peste copt sau musaca. Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Traditie

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor. Taramurile grecesti, cu ceruri albastre si ape stralucitoare, ofera o varietate generoasa de ingrediente. Maslinii dau un ulei inmiresmat care adauga savoare celorlalte mancaruri. Plantatiile de vita de vie imbraca dealurile ondulate, iar din struguri se fac vinuri excelente, unele cu aroma de rasina. Lamaii parfumati produc fructe aurite a caror aroma e usor de recunoscut in gastronomia greceasca. Marile ofera o mare varietate de pesti si de scoici pe care restaurantele de la malul marii le servesc preparate fie pe gratar cu usturoi si suc de lamaie, fie in cuptor, cu iaurt si mirodenii, prajite sau gatite in sos de rosii.

Aperitive

Mezedes este o gustare pentru cina, asemanatoare tapas-urilor (aperitive spaniole). Traditia mezedelor a evoluat in Grecia pentru ca mesele de dimineata si de pranz sunt usoare, iar cina e adesea servita seara tarziu. Bucataria greceasca e bogata in tipuri de mezedes, ce includ gustari din masline, sosuri, ardei iute copt, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate, preparate din fructe de mare. Branza greceasca proaspata, fie ca e Romano sau Kasseri, e folosita cu generozitate pentru a insoti painea de casa facuta din seminte intregi, dar si pentru a o rade peste preparatele din legume si pe deasupra pastelor. Fila pita este facuta dintr-un foietaj foarte subtire si garnisita cu pui si ciuperci, spanac si branza greceasca, sau miel si praz.

Feluri principale

Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de catre greci. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori traditionale presupune prepararea in curte, la protap, a mielului intreg. Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte impreuna cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar. Carnea de porc, de vita, de pasare sau de vanat se prepara marinata, pe gratar sau la cuptor. Puiul se gateste fript sau inabusit. Exista nenumarate combinatii de carne gustoasa cu legume, adesea imbogatite cu sos galben de lamaie -avgolemono- sau cu sos de tomate condimentat cu scortisoara. Moussakaua, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni.

Garnituri

Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune. Orezul este preparat si la cuptor, cu carne, si servit apoi cu legume inabusite. De asemenea, se poate gati in frunze de vita de vie- asa-numitele dolmades (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente). O abundenta de legume proaspete inspira salate si preparate din legume marinate si gatite la cuptor, ades condimentate cu plante care cresc in munti: usturoi, oregano, menta, cimbru, busuioc si patrunjel. Fructele proaspete- in general smochine, portocale, mere si pepene- incheie de obicei cina intr-o seara tarzie. Alaturi de ele sunt foietajele, mai des intalnite cu ocazii festive. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci. Prajiturile cu unt si miere sunt un deliciu pentru dupa-amiezele tarzii cand sunt insotite de o cafea greceasca tare.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018718 (s)

loading...