News Flash:

Bucatarii europene in pensiunile romanesti

25 Ianuarie 2007
5105 Vizualizari | 2 Comentarii
• Pensiunile vor trebui sa asigure accesul in bucatarie prin intrare separata pentru personal, intrare separata pentru materiile prime si intrare separata pentru clienti • De asemenea, este obligatorie existenta spatiilor de depozitare separate pentru carne, respectiv carne alba, carne rosie si peste si spatii separate de depozitare pentru legume si fructe


Pentru a putea functiona in continuare, pensiunile vor trebui sa obtina noi documente de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Conform unui ordin al presedintelui ANSVSA care a intrat in vigoare de la 18 ianuarie 2007, pensiunile agroturistice din Romania vor trebui sa obtina noi documente de inregistrare sanitar-veterinara. Pentru a primi acest aviz, pensiunile vor trebui sa indeplineasca anumite conditii privind dotarea bucatariei. Astfel, patronii pensiunilor care nu au toate aceste dotari vor trebui sa faca investitii pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare la nivelul standardelor europene.

Printre conditiile obligatorii de amenajare si dotare a bucatariilor pensiunilor conform noilor reglementari, se regaseste faptul ca accesul in bucatarie trebuie sa se faca prin intrare separata pentru personal, intrarea separata pentru materiile prime si intrare separata pentru clienti. De asemenea, este obligatorie existenta spatiilor de depozitare separate pentru carne, respectiv carne alba, carne rosie si peste si spatii separate de depozitare pentru legume, respectiv fructe. Mesele de lucru, mesele de transat trebuie obligatoriu sa fie din inox. De asemenea, devin obligatorii existenta spatiilor separate pentru prepararea hranei, spatiu separat pentru livrare, respectiv sala de mese. De asemenea, se impune obligativitatea unui spatiu de debarasare, respectiv de spalare a veselei si tacamurilor. "Este obligatoriu ca toate dotarile din bucataria pensiunilor sa fie certificate de institutiile competente. Pana acum, patronii de pensiuni ar fi trebuit sa depuna doar o declaratie pe propria raspundere, incepand cu acest an acestia vor au obligatia de a solicita un aviz de autorizare, taxa de autorizare fiind de 300 RON", a spus Gabriel Ciobanu, seful Biroului de Igiena si Sanatate Publica din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Tariful pentru inregistrarea sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor in cazul pensiunilor este de 3 milioane lei (300 RON), dar problema pentru pensiuni nu este aceasta taxa, ci dotarile pe care trebuie sa le aiba bucatariile. Unele dintre pensiuni au deja dotarile necesare pentru indeplinirea noilor conditii, dar altele trebuie sa faca investitii majore pentru a putea primi avizul de la ANSVSA. "Noi am deschis pensiunea din 2003 si pot spune ca in prezent dispunem de toate dotarile necesare", a spus Violeta Bidilica, administrator al unei pensiuni din Neamt. In schimb, cei mai multi dintre patronii pensiunilor vor trebui sa faca investitii foarte importante pentru a putea sa functioneze in legalitate. "S-a inceput inca de anul trecut sa se achizitioneze noi utilaje pentru formarea fluxului. Am achizitionat deja o masina de spalat vase. In bucatarie mai trebuie sa ne vina o noua plita, o masa de preparare, care dedesubt este prevazuta cu doua frigidere, lazi frigorifice. Avem cuptoare noi, malaxor, masina de feliat. Investitiile sunt foarte mari. Noile conditii impuse sunt binevenite pentru ca pe langa faptul ca este asigurata o servire corespunzatoare a clientului, este usurata foarte mult si munca personalului", a declarat Cosmin Nitu, receptioner la o pensiune din Suceava.


Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

ioana  | #5789
UNDE VEDETI ASA CEVA IN AFARA GRANITELOR ? TOT TIMPUL TREBUIE SA FIM MAI CU MOT !!
DE CE VIN TURISTII LA PENSIUNI ? SA SE SIMTA CA ACASA , SAU ?
CINE ARE ACASA PLITE SI MESE DE INOX ?
miha opc  | #5790
tanti ioana...nu e vorba...de"simtitul ca acasa"...e vorba de igiena...poate dumneata acasa nu pregatesti mancare in flux continu...dar hai sa fim seriosi si sa se faca o deosebire intre o pensiune si " casa dulce casa"...cu siguranta dvs ca turist..si din greseala de ati intra intr-o bucatarie de pensiune...ati fi foarte indignata de ce ati gasi...si nu va veti mai simti deloc " ca acasa"...
stiti cum faceti?...exact ca cei ce mers si arunca gunoaie pe strada, ignorand cosul...iar apoi va mirati...oare de unde atata mizerie..cine or fi cei care arunca?"
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1516 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019373 (s)

loading...