Secretele istoriei

Bucurestiul vechi – Istoria „Cetatii noastre” – FOTO

Publicat: 23 mai 2013
Traditia spune ca intemeierea orasului s-a realizat in vremea lui Bucur, pe care unii il cred cioban, altii pescar, boier, haiduc. Prima consemnare in scris a acestei traditii este cea din 1761, a calugarului franciscan Blasius Kleiner.
O alta traditie, din secolul al XVI-lea, vorbeste despre Negru Voda ca intemeietor al Bucurestiului. Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, dupa o calatorie prin tara Romaneasca in timpul lui Mihai Viteazul. Printr-un document al domnitorului Mircea cel Batran din 1410 Bucurestiul este numit „Cetatea noastra
Prima atestare documentara certa a Bucurestiului dateaza din 1459, cand prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Tepes scuteste de dari si intareste dreptul de proprietate al unor locuitori. Documentul, foarte deteriorat, a fost descoperit in jurul anului 1900. Vlad Tepes petrece patru din cei sase ani de domnie „in cetatea Bucuresti”, preferandu-l resedintei Targoviste.
In timpul domniei lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes, 18 din cele 25 de documente care au inscris pe ele locul de unde au fost emise sunt din Cetatea de Scaun Bucuresti.
Mircea Ciobanu in timpul domniei sale ridica un palat domnesc numit mai tirziu Curtea Veche; in 1558-1559 in curtea domneasca se construieste o biserica, cea mai veche constructie pastrata in forma sa originala iar in 1562 se ridica si biserica Sf. Gheorghe cunoscuta ca Sf. Gheorghe-Vechi sau „cel romanesc” dupa ce Constantin Brancoveanu construieste in 1707 Sf. Gheorghe-Nou sau „cel grecesc”.
Orasul se dezvolta continuu iar din secolul al XVII-lea se intinde si pe malul drept al Dambovitei; in partea de vest se intinde pana in zona Cismigiu iar in est pana la intersectia Caii Mosilor cu Hristo Botev de astazi. In 1563 este mentionat „pazarul” (de la turcescul bazar), piata Bucurestiului situata in apropierea Curtii Domnesti. Zece ani mai tirziu, in 1573 Alexandru al II-lea Mircea infiinteaza la manastirea Plumbuita prima tipografie cunoscuta din Bucuresti.
In septembrie 1593 Mihai Viteazul devine domn al Tarii Romanesti iar in 1594 incepe lupta antiotomana. La 15 august 1595 Capitala este ocupata de turci; Sinan Pasa intareste orasul sapind un sant lat de circa 6 metri si tot atat de adanc si intarituri la marginea santului din doua randuri de trunchiuri de copaci ingropati care aveau spatiul dintre ei umplut cu pamant. Bisericile au devenit Moschei. 
La retragerea turcilor din Bucuresti, in octombrie 1595, Sinan Pasa a pradat si a incendiat orasul.

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorie

bucuresti_istorieloading...

Adauga un comentariu