Titlurile zilei

Buget 2021. Lista completă a marilor investiții din județul Iași. Câți bani vor primi ieșenii pentru Autostrada A8?- DOCUMENT

Publicat: 13 feb. 2021
Vedere generală din municipiul Iași
Iată cum arată lista de investiții din județul Iași cuprinsă în proiectul de buget pe anul 2021, listă care cuprine și autostrada A8

Cele mai importante proiecte de infrastructură din județul Iași au fost prinse în lista de investiții din bugetul general pe anul 2021. În proiectul de buget se regăsesc fonduri pentru Autostrada A8 Iași – Târgu Neamț, pentru podul de la Ungheni, dar și pentru varianta ocolitoare a municipiului Iași

Marile investiții în domeniul infrastructurii din județul Iași au fost prinse în cel mai așteptat proiect de buget din ultimii ani. Bugetul pe 2021 pus în dezbatere publică de Guvernul României cuprinde o serie de fonduri pentru tronsonul din Autostrada A8 ce traversează județul Iași de la Ungheni la Târgu Neamț, porțiuni din A7, care va cuprinde și municipiul Pașcani. De asemenea, în proiecția bugetară sunt cuprinse și aspecte legate de varianta ocolitoare a municipiului, dar și investiții în infrastructura feroviară. Proiectul de buget ar urma să fie amendat în Parlamentul României pentru a putea fi apoi avizat.

Lista investițiilor din județul Iași. Fonduri pentru A8

Proiectul derulat de Ministerul Transporturilor cuprinde și elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu – Făgăraș, Făgăraș – Brașov, Târgu Neamț – Târgu Mureș, Târgu Neamț – Iași – Ungheni, Timișoara – Moravița. În ceea ce privește A8, Autostrada Unirii, pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente tronsonului Ungheni – Iași – Târgu Neamț au fost incluse credite de angajament de 67,4 milioane de lei. Pentru anul 2021, din credite bugetare sunt alocate 4,8 milioane de lei. Pentru anii următori, alocările arată 23,1 milioane lei (în 2022), 27,5 milioane lei ( în 2023) și 12 milioane lei (în 2024). Pentru finalizarea studiilor de proiectare apar alte aproape 10 milioane de lei. În document apare și demararea documentației pentru podul de la Ungheni, suma alocată fiind de 368 de mii de lei.

Lista investițiilor de infrastructură din județul Iași

În lista drumurilor naționale, la capitolul modernizări apare și DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, obiectiv aflat în studii de proiectare. De altfel, contractul cu firma de proiectare Aqua Parc Slobozia SRL ar urma să fie gata până în vara acestui an pentru ca apoi să înceapă restul lucrărilor. Suma luată în calcul este de peste 60 de milioane de lei. De asemenea, a fost luată în calcul și varianta Sud a centurii ocolitoare a municipiului Iași. În acest caz au fost luate în calcul 50 de milioane de lei drept credit de angajament. Ca investiții pe partea de infrastructură, mai apare și reabilitarea și modernizarea pe linia CF Ploiești Sud – Focșani – Pașcani – Iași – Frontieră, Pașcani -Dărmănești – Vicșani – Frontieră.

Mai puțini bani pe drumurile județene din Iași

În documentele referitoare la proiectul de buget pe anul 2021 apar și aspecte referitoare la finanțarea drumurilor județene. Județul Iași va beneficia pe anul 2021 de 18,6 milioane de lei. Suma va rămâne identică și pe restul anilor 2022, 2023 și 2024. Cu toate acestea, deși are o rețea vastă de drumuri județene, Iașul va primi mai puține fonduri ca alte regiuni. De exemplu, județul Suceava va beneficia de 22,041 milioane lei, iar județul Botoșani de 18,8 milioane lei. În țară, județul Cluj va beneficia de 19,9 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor județene. De asemenea, județul Bihor va beneficia de 21,6 milioane lei, iar județul Argeș de 25,8 milioane lei.

Câți bani se vor aloca pentru Spitalul Regional de Urgență Iași?

La capitolul sănătate, în anul 2021, Spitalul Regional de Urgență Iași va beneficia de credite de angajament de 2,4 miliarde de lei, banii urmând a veni prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Ca propuneri pentru anul în curs sunt 79.6 milioane lei, în timp ce în anul 2022 ar urma să fie alocate 1,5 miliarde de lei pentru continuarea proiectului. O sumă de 2,3 milioane lei s-a alocat pentru anul 2020, proiectul de la Iași fiind cel mai avansat dintre cele 3 spitale mari regionale. Este prins și Institutul Regional de Oncologie, suma alocată fiind de 392 de mii de lei pentru unele lucrări.

Ce spun șefii Iașului despre proiectul de buget 2021?

Bugetul pe 2021 a stârnit însă nemulțumiri printre reprezentanții partidelor politice. Proiectul de buget pe anul 2021 a fost comentat și de reprezentanții Iașului. Primarul Mihai Chirica a arătat că va discuta cu aleșii PNL Iași din Parlament despre amendarea proiectului de buget pe anul 2021.

„M-am uitat în propunerile bugetului național pe 2021. Am remarcat un PIB în creștere pe un deficit aproape dublat. Cheltuielile de investiție acoperă 5.5 la sută din PIB, iar educația primește un procent mai mare. S-au regăsit și proiecte din campania electorală. La Ministerul Transporturilor se regăsește studiul de fezabilitate la podul de la Ungheni, parte din A8, iar varianta de ocolire Sud a municipiului este propusă la proiectare. Este vorba despre legătura dintre intersecția Uricani – relația cartier Nicolina”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Vezi AICI lista de investiții din bugetul general pe anul 2021

Adauga un comentariu