News Flash:

Buget prea mic pentru un judet ca Iasul

26 Decembrie 2001
1382 Vizualizari | 0 Comentarii
•Desi este cel mai mare buget pe care l-a avut CJ vreodata, acesta este insuficient si, mai grav, "amanetat"

In urma sedintei de buget a Consiliului Judetean a fost aprobat un buget propriu al judetului pentru anul 2002 in cuantum de 523,1 miliarde lei. Desi este cel mai "valoros" buget pe care l-a avut CJ vreodata, este insuficient pentru realizarea tuturor obiectivelor de dezvoltare regionala, a investitiilor incepute si care trebuie continuate, precum si demararea unor noi proiecte de infrastructura si in special pentru asigurarea unei cresteri a nivelului de trai in localitatile rurale de pe raza judetului. Aspectul si mai ingrijorator este ca acest buget poate fi considerat "amanetat" in urma contractului de garantie incheiat de CJ, reprezentat de presedintele Lucian Flaiser, cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Reamintim cititorilor ca CJ Iasi si-a asumat calitatea de garant in contractul de imprumut incheiat de RAJAC cu BERD, prin care banca va finanta un proiect de mediu pe care trebuie sa-l realizeze regia ieseana intr-un termen de zece ani. Pentru restituirea integrala a imprumutului, CJ Iasi a garantat cu patrimoniul propriu, astfel ca banca poate demara o procedura de executare silita in cazul nerespectarii obligatiei de plata la scadenta, care incumba RAJAC Iasi. Desi Flaiser si Nichita - directorul RAJAC- au dat asigurari ferme ca nu vor exista probleme in ce priveste achitarea la scadenta a sumelor datorate, amenintarea asupra patrimoniului CJ exista, si acest aspect nu poate fi negat. De ce par insuficiente cele 523,1 miliarde? Pentru ca judetul Iasi este la paritate cu Prahova pentru pozitia secunda pe tara din punct de vedere al numarului de locuitori si pentru ca judete cu mai putini locuitori au bugete mai "consistente". Din acest motiv, (oficialitatile au evitat sa dea o explicatie oficiala, rezumandu-se la a declara ca "au fost unele discutii contradictorii", l-am citat pe Ion Serbina, secretarul CJ) proiectul de hotarare privind bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2002 pentru RA "Aeroportul" Iasi nu a primit avizul Delegatiei Permanente spre a fi aprobat in sedinta de buget a CJ. Desi este o investitie importanta si profitabila intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, consilierii au ales sa "subtieze" fondul alocat prin proiect (de 12 miliarde), pentru continuarea investitiilor la aerogara CJ urmand sa contribuie cu doar 8,5 miliarde. Pentru restul, oficialitatile spera sa primeasca "suportul material" al Guvernului, mai ales ca ministrul Miron Mitrea a laudat aspectul occidental al sediului aerogarii, promitand eliberarea unor fonduri pentru atingerea obiectivului ambitios de includere a Iasului in randul oraselor cu aeroport international.

Premise pentru austeritate bugetara

O cota bugetara de 1,5 miliarde a fost alocata pentru continuarea proiectului de renovare a cladirii Filarmonicii "Moldova"-Iasi, totalul sumei acordate pana in prezent pentru acest obiectiv ajungand la 5,5 miliarde. Consilierii au adoptat si o Hotarare privind obligativitatea efectuarii unui inventar la final de an pentru a se edifica asupra justetii modului in care au fost gestionate fondurile. Pentru recensamantul populatiei, care va fi efectuat in 2002 (din zece in zece ani este necesar un nou recensamant si ultimul s-a realizat in 1992), CJ a alocat 21,2 miliarde. O activitate nou inclusa in bugetul propriu al CJ Iasi este plata contributiei pentru personalul neclerical, pentru care s-au alocat sume defalcate din TVA si care este destinata a echilibra bugetele locale. Prin Hotararea CJ s-a consfintit intrarea in patrimoniul public a vilei "Casa de oaspeti Bucium" (trei stele) si a Cabanei "Barnova", acestea urmand sa fie administrate de Directia Economica a CJ Iasi. Administrarea si gestionarea vilei si cabanei se vor face in regim extrabugetar, cu buget de venituri si cheltuieli distinct, in conditii de autofinantare. Pentru a rotunji veniturile la bugetul propriu al CJ, s-a adoptat Hotararea privind incasarea unei cote de 50% din chiria datorata de titularii dreptului de administrare pentru spatiile si terenurile inchiriate de acestia si care sunt in patrimoniul CJ. Avand in vedere ca numai pentru acordarea alocatiilor bugetare prevazute in Legea venitului minim garantat, comunele iesene au solicitat aproape 1081 de miliarde, iar bugetul propriu al CJ Iasi este de 523,1, sunt toate premisele ca si in cursul anului 2002 oficialitatile sa se lamenteze: "este austeritate bugetara"!
Marius NECULA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014774 (s)